Νέες προσκλήσεις ύψους 520 εκ. ευρώ για δήμους και Περιφέρειες από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»

Στο 1,575 δις. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με τις δύο νέες προσκλήσεις ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ για δήμους και περιφέρειες

Στο 1,575 δις. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με τις δύο νέες προσκλήσεις ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ για δήμους και περιφέρειες που ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Συγκεκριμένα η πρώτη πρόσκληση αφορά σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, ύψους 200 εκατομμυρίωνν ευρώ και απευθύνεται σε δήμους και περιφέρειες και στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των τοπικών κοινωνιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας, με παρεμβάσεις προληπτικού, κυρίως χαρακτήρα. Μέσω αυτής της πρόσκλησης δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης σημαντικών έργων όπως είναι η οριοθέτηση ποταμών και χειμάρρων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, η κατασκευή λιμνών κατακράτησης και φραγμάτων ανάσχεσης πλημμυρικών ροών κ.α.

Η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατομμυρίων ευρώ, σχετίζεται με την επανάχρηση (150 εκατομμύρια) και ανέγερση (120 εκατ. ευρωώ) δημοτικών κτιρίων καθώς και με την κατασκευή (120 εκατ. ευρώ) νέων σχολικών κτιρίων.

Μέσα από την πρόσκληση αυτή υλοποιείται η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών προς τους Δημάρχους ότι θα ενταχθούν στον «ΦιλόΔημο» όλα τα ώριμα σχέδια για την ανέγερση παιδικών σταθμών για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο υποδομών για τη φιλοξενία των παιδιών.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας. Για αυτή την κυβέρνηση ωστόσο, η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρική προτεραιότητα και αυτό κάνουμε πράξη με έργα και όχι λόγια. Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ αυξάνεται μετά από πολλά χρόνια περικοπών, ενώ με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιουργήσαμε, ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, όπως ο ΦιλόΔημος, υλοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες βασικές υποδομές στην ύδρευση, την οδοποιία, την αντιπλυμμηρική θωράκιση και αλλού που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, με στοχευμένες προσλήψεις μέσα από τον ΑΣΕΠ, καλύπτουμε τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που σωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.

Σημείωσε δε ότι μέσα σε λίγους μήνες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έργα 243 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποχέτευσης σε όλη την Ελλάδα, 240 εκατ. ευρώ στην ύδρευση, 23 εκατ. στην αγροτική οδοποιία, 70 εκατ. για την κατασκευή παιδικών χαρών, 60 εκατ. για την προμήθεια μηχανημάτων έργου. Από 15 Ιουνίου έως σήμερα εντάσσονται δύο έργα κάθε μέρα ύψους και έως 5 εκατ. ευρώ  την ημέρα. Πρόκειται για πρόσθετη χρηματοδότηση η οποία δεν επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και οι δύο νέες προσκλήσεις του ΦιλόΔημου, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης,  προέκυψαν μετά από εκτενή διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και έρχονται να καλύψουν πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους ίδιους τους δήμους και τις περιφέρειες.

«Απέναντι στην παγιοποίηση της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει τα μέσα και τους πόρους στους ΟΤΑ ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα» υπογράμμισε ο υπουργός εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» καλύπτει ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, από το οποίο, όπως σημείωσε, έχουν διατεθεί προς τους δήμους 1 δισ. ευρώ για υποστήριξη κοινωνικών δομών, 422 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, 600 εκατ. ευρώ για φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 200 εκατ. ευρώ για έργα βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.