Το SPD μπροστά από τη Μέρκελ για πρώτη φορά από το 2006

Για πρώτη χρονιά από το 2006, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν πλέον στη θέση του ισότιμου αντιπάλου απέναντι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ: Επτά μήνες πριν τις κάλπες, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει το SPD μία μονάδα μπροστά από το CDU. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να έχουν σχετική αξία στην παρούσα φάση -τα δύο κόμματα εναλλάσσονται στην κορυφή- αλλά όλες καταγράφουν μετατόπιση στο γερμανικό σκηνικό από τότε που υποψήφιος του SPD έγινε ο Μάρτιν Σουλτς.

Για πρώτη χρονιά από το 2006, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν πλέον στη θέση του ισότιμου αντιπάλου απέναντι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ: Επτά μήνες πριν τις κάλπες, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει το SPD μία μονάδα μπροστά από το CDU.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να έχουν σχετική αξία στην παρούσα φάση -τα δύο κόμματα εναλλάσσονται στην κορυφή- αλλά όλες καταγράφουν μετατόπιση στο γερμανικό σκηνικό από τότε που υποψήφιος του SPD έγινε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Infratest-Dimap για το κρατικό κανάλι ARD, το SPD θα έβγαινε πρώτο κόμμα, αν γίνονταν την επόμενη Kυριακή εθνικές εκλογές στη Γερμανία, λαμβάνοντας 32% (+4% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου για το ARD στις 2 Φεβρουαρίου), ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) δεύτερη με 31% (-3%).

Το λαϊκιστκό ακροδεξιό αντιευρωπαϊκό ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα ελάμβανε 11% (-1%), θα ήταν δηλαδή το τρίτο κόμμα αν και χάνει μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι Πράσινοι θα ελάμβαναν 8% (αμετάβλητο το ποσοστό του), το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) 7% (-1%) και το επίσης σταθερό φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 6% (όριο εισόδου στη Μπούντεστακ 5%).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.