Volvo S90 D5 AWD: Αντισυμβατική πολυτέλεια

Τα συνεχή άλματα - σχεδιαστικά, ποιοτικά, τεχνολογικά - της Volvo τα τελευταία χρόνια μπορούν να πείσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο παρατηρητή ότι οι Σουηδοί είναι απολύτως συνεπείς με τον σχεδιασμό τους.

Τα συνεχή άλματα –σχεδιαστικά, ποιοτικά, τεχνολογικά –της Volvo τα τελευταία χρόνια μπορούν να πείσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο παρατηρητή ότι οι Σουηδοί είναι απολύτως συνεπείς με τον σχεδιασμό τους. Κατακτώντας διαρκώς μεγαλύτερα μερίδια πωλήσεων και πρωταγωνιστώντας σε κατηγορίες που μόνο αν είσαι πραγματικά καλός μπορείς να ξεχωρίσεις –όπως συμβαίνει με το XC90 –κέρδισαν τον σεβασμό των ανταγωνιστών τους και χρόνο για να υλοποιήσουν τα επόμενα σχέδια τους.
Απτή απόδειξη των δυνατοτήτων τους είναι και το S90, το μεγαλύτερο premium sedan τους που θεωρητικά διαδέχεται το S80 αλλά ουσιαστικά αποτελεί τον κλώνο του XC90. Η κοινή αρχιτεκτονική και η πανομοιότυπη τεχνολογία τους επιτρέπει χωρίς δεύτερη σκέψη τη σύγκριση του S90 με τα γερμανικά μοντέλα που ορίζουν την κατηγορία. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρισης επιβεβαιώνουν ότι το σουηδικό sedan είναι εξαιρετικά ικανό από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.
Το φαίνεσθαι…


Αναπαράγοντας τα κυριότερα σχεδιαστικά στοιχεία του XC90 –όπως τα εμπνευσμένα από το σφυρί του θεού Θωρ LED φωτιστικά σώματα, την κάθετη μάσκα και τη χαρακτηριστική πλευρική γραμμή του αμαξώματος –το S90 αποδεικνύει ότι ο βιομηχανικός σχεδιασμός μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα. Το ποια είναι αυτά εξαρτάται από τις προσλαμβάνουσες που έχει ο παρατηρητής του αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα αποπνέει κομψότητα, μια έννοια διόλου αυτονόητη στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Αναμφίβολα λοιπόν οι επιλογές των σχεδιαστών –οι οποίες προσθέτουν μεταξύ άλλων και νέα βραβεία στην τροπαιοθήκη της εταιρείας –έχουν τον ίδιο premium προσανατολισμό τον οποίο υπηρετεί η αισθητική του θαλάμου επιβατών.
Με μινιμαλιστική διάθεση και τη συνδυαστική χρήση υλικών όπως το ξύλο, το δέρμα και το μέταλλο οι Σουηδοί δημιούργησαν ένα περιβάλλον διαβίωσης που απηχεί τη δεξιοτεχνία των κατασκευαστών του. Το S90 είναι καλά κατασκευασμένο σε κάθε του λεπτομέρεια παραπέμποντας, σε επιμέρους σημεία του, σε χειροποίητες κατασκευές ultra-luxury αυτοκινητοβιομηχανιών, τηρουμένων πάντοτε των οικονομικών αναλογιών. Η κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής των 9 ιντσών δίνει το hi-tech στίγμα της εταιρείας, μειώνοντας στο ελάχιστο τα κουμπιά για τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Τέσσερις ενήλικοι θα μετακινηθούν με υποδειγματική άνεση αλλά ο τρίτος επιβάτης στο πίσω κάθισμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κεντρικό τούνελ, στοιχείο που προϊδεάζει για την παρουσία συστήματος τετρακίνησης. Οσο για τον χώρο αποσκευών των 500 λίτρων, αν και αριθμητικά μικρότερος από άλλους δεν μειώνει ουσιαστικά τις μεταφορικές δυνατότητες του αυτοκινήτου.
…και το είναι


Η έκδοση της δοκιμής μας φέρει τα διακριτικά D5 AWD, είναι δηλαδή τετρακίνητη με κινητήρα πετρελαίου 2,0 λίτρων, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 235 ίππους και τοποθετείται πάνω από τη «βασική» αποκλειστικά δικίνητη έκδοση D4 των 190 ίππων. Εχοντας ήδη διαπιστώσει πως το ίδιο μοτέρ κινεί χωρίς κανένα πρόβλημα το βαρύτερο XC90, ήταν αναμενόμενο να τα καταφέρνει περίφημα στο S90 αξιοποιώντας την τεχνολογία PowerPulse που εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς τη συνήθη υστέρηση που παρουσιάζεται στους turbo diesel κινητήρες.
Το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ ταχυτήτων διαχειρίζεται τα 480 Nm ροπής τόσο αποτελεσματικά ώστε το S90 D5 να χρειάζεται μόλις 7,0 δευτερόλεπτα για τη διαδικασία «0-100 χλμ./ώρα» παρά το βάρος των σχεδόν 1.800 κιλών. Ωστόσο η εντυπωσιακότερη αίσθηση είναι αυτή που αποκομίζεις στις ενδιάμεσες επιταχύνσεις, με το S90 να προσπερνά δίχως κανέναν δισταγμό ανάλογα με τη ρύθμιση που ο οδηγός θα επιλέξει –Eco, Comfort, Dynamic. Αυτό σου επιτρέπει να προκρίνεις το πρόγραμμα οδήγησης που θέλεις κάθε στιγμή και το οποίο τροποποιεί τη λειτουργία της ανάρτησης, του συστήματος διεύθυνσης, της απόκρισης του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων.
Στο «δικό μας» S90 D5 η αερανάρτηση απορροφούσε εντυπωσιακά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και μόνο στα πολύ δύσκολα σημεία αισθανόσουν το κακό ανάγλυφο του οδοστρώματος.
Παρά το γεγονός ότι το S90 λόγω χαρακτήρα είναι προσανατολισμένο στην άνεση –στοιχείο που επιβεβαιώνει και η εξαιρετική ηχομόνωση – διαθέτει ένα «γρήγορο» και συνολικά ακριβές σύστημα διεύθυνσης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το στιβαρό πλαίσιο και τη δυνατότητα του αυτοκινήτου να κρύβει όχι μόνο τον όγκο των 4,96 μέτρων αλλά και το βάρος του, κάνει τη χαλαρή μετακίνηση απολαυστική και την πιο σβέλτη οδήγηση ενδιαφέρουσα εμπειρία.
Εμμονή στην καινοτομία


Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον γερμανικό ανταγωνισμό του, το S90 έχει το προνόμιο να διαθέτει τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας στον βασικό του εξοπλισμό. Πέρα από το City Safety και τα επιμέρους στοιχεία του που εξελίσσονται αποτρέποντας την εμπλοκή του αυτοκινήτου σε ατύχημα με οποιονδήποτε τρόπο -ακόμη και σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα –ή μειώνοντας τις συνέπειές του, το S90 αξιοποιεί σε όλες τις εκδόσεις του, άρα και στην D5 AWD, τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης. Με το Pilot Assist να «καθοδηγεί» το αυτοκίνητο επιταχύνοντας, επιβραδύνοντας και στρίβοντας μέσα στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας σε ταχύτητες ως 130 χλμ./ώρα το S90 κινείται χωρίς απαραίτητα να πρέπει να ακολουθεί ένα προπορευόμενο όχημα.
Στα δικά μας χέρια το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για κόλπο του μάρκετινγκ αλλά για ένα ακόμη στάδιο μετάβασης προς μια άλλη μορφή αυτοκίνησης που χωρίς να αγνοεί τη διάθεση και τις πρωτοβουλίες του οδηγού, υπηρετεί τον παράγοντα «ασφάλεια» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Sensus Connect

Η οθόνη αφής των 9 ιντσών επιτρέπει την ευκολότερη παρακολούθηση των χαρτών και ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του S90. Μέσω αυτής, με οριζόντιες και κάθετες κινήσεις ελέγχονται οι λειτουργίες του συστήματος πλοήγησης, του τηλεφώνου και του συστήματος ψυχαγωγίας με παράλληλη δυνατότητα χρήσης των συστημάτων Apple CarPlay και AndroidAuto.

Run-off Road Mitigation

H τεχνολογία αποφυγής εκτροπής από τον δρόμο με λειτουργία υποβοήθησης διεύθυνσης ενεργοποιείται σε υψηλότερες ταχύτητες – μεταξύ 65 και 140 χλμ./ώρα – και υπολογίζει αν επίκειται έξοδος από τις διαγραμμίσεις στην άκρη του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα διεύθυνσης λειτουργεί αυτόματα επαναφέροντας το αυτοκίνητο με ασφάλεια στον δρόμο.

Pilot Assist

Οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης πρωταγωνιστούν στον βασικό εξοπλισμό του S90. To Pilot Assist ενδείκνυται για κίνηση στον αυτοκινητόδρομο. Με την ενεργοποίησή του το S90 επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας σε ταχύτητες ως 130 χλμ./ώρα, χωρίς απαραίτητα να προπορεύεται άλλο αυτοκίνητο.

360o Camera

To S90 παρέχει τη δυνατότητα προαιρετικής πανοραμικής προβολής 360 μοιρών που διευκολύνει πολύ στη διαδικασία στάθμευσης και στην πραγματοποίηση ελιγμών σε στενούς χώρους. Οι κάμερες εξασφαλίζουν με ακρίβεια πανοραμική θέαση από ψηλά σε όλον τον χώρο γύρω από το αυτοκίνητο, καθιστώντας το παρκάρισμα του μήκους 4,96 μέτρων αμαξώματος παιχνίδι.

City Safety

Ολα τα συστήματα αποφυγής οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης είναι ενεργά χωρίς περιορισμό ταχύτητας και αποτελεσματικά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμη και στο σκοτάδι, ενεργοποιώντας αυτόματα τα φρένα του S90. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.