προθήκες

Ο φιλόσοφος υποβάλλει το κεντρικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα της ανθρώπινης ελευθερίας σε μια ενδελεχή, ολοκληρωμένη και συγχρόνως εύληπτη ανάλυση.

φιλοσοφία
Arthur Schopenhauer
Περί της ελευθερίας της βούλησης
Μετάφραση Μιχάλης Παντούλιας, Δημήτρης Υφαντής (επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια).
Εκδόσεις Ροές, 2016,
σελ. 224, τιμή 15 ευρώ

Ο φιλόσοφος υποβάλλει το κεντρικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα της ανθρώπινης ελευθερίας σε μια ενδελεχή, ολοκληρωμένη και συγχρόνως εύληπτη ανάλυση. Σημείο εκκίνησης αποτελούν τα δεδομένα της ανθρώπινης αυτοσυνείδησης και συνείδησης εν γένει. Βάσει αυτών, αποδεικνύει ότι, όσον αφορά τις πράξεις, η βούληση του ανθρώπου δεν είναι ελεύθερη· οι ανθρώπινες πράξεις απορρέουν με αναγκαιότητα από τον έμφυτο και αμετάβλητο χαρακτήρα του ατόμου, υπό την επίδραση των εκάστοτε κινήτρων. Ο ίδιος όμως ο χαρακτήρας του ανθρώπου αποτελεί, κατά τον ίδιο, πράξη της υπερβατολογικής του ελευθερίας.

ανθρωπολογία
Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη
Επιτηρούμενες ζωές
Μουσική, χορός και διαμόρφωση της υποκειμενικότητας στη Μακεδονία
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2016,
σελ. 344, τιμή 18,02 ευρώ

Ενα βιβλίο για τη ζωή στο σύνορο: για το ζοφερό και συστηματικά αποσιωπημένο καθεστώς επιτήρησης που εφαρμόστηκε κατά μήκος των προς Bορρά συνόρων της ελληνικής επικράτειας από το 1936 μέχρι τη Μεταπολίτευση. Επιπλέον, ένα βιβλίο για τη μουσική, το τραγούδι, τον χορό στη Μακεδονία και για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στις πολιτισμικές πρακτικές και τη διαμόρφωση της υποκειμενικότητας στο πλαίσιο του εθνικού κράτους. Μια μουσική εθνογραφία των σλαβόφωνων «ντόπιων» της περιοχής της Δράμας και των Σερρών, που αντλεί από μακρόχρονη επιτόπια έρευνα και διερευνά τη διατομή του πολιτισμικού με το πολιτικό.
διηγήματα
Κάθρην Μάνσφηλντ
Σε μια γερμανική πανσιόν
Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής.
Εκδόσεις Ποικίλη Στοά, 2016,
σελ. 192, τιμή 12 ευρώ

Η διεισδυτική ματιά της συγγραφέως επικεντρώνεται στις γυναίκες της εποχής της. Γράφει στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι σουφραζέτες διαδηλώνουν και φυλακίζονται στην Αγγλία. Γράφει για τις γυναίκες που ταλαντεύονται ανάμεσα στην υποταγή στον άνδρα και στις πρώτες δειλές προσπάθειες χειραφέτησής τους. Βλέπει την υποκρισία και τις αυταπάτες τους, τις κρυφές στιγμές της απόγνωσης και του θριάμβου τους. Οι άνδρες γύρω της είναι άξεστοι ή βλάκες που μπορούν να προσφέρουν μόνο βία, ανόητη αφοσίωση ή την υποδούλωση του γάμου και των παιδιών. Κλεφτές ματιές σε ζωές που ασφυκτιούν, εικόνες ανάλαφρες και τραγικές.

νέα εκδοση
Fernando Pessoa
Ο αναρχικός τραπεζίτης
Μετάφραση – εισαγωγή – σημειώσεις Μαρία Παπαδήμα.
Εκδόσεις Gutenberg, 2016,
σελ. 88, τιμή 8 ευρώ

Μπορεί ένας αναρχικός να είναι τραπεζίτης; Μπορεί ένας τραπεζίτης να είναι αναρχικός; Συνδυάζονται αυτές οι δύο ιδιότητες; Μπορεί ο άνθρωπος να καταστρέψει όλες τις κοινωνικές συμβάσεις και να ζήσει φυσικά; Μήπως είναι φυσικό να ζούμε με κοινωνικές συμβάσεις; Ενα κορυφαίο έργο του πορτογάλου συγγραφέα σε αναθεωρημένη έκδοση. Ενας πλούσιος τραπεζίτης, γνωστός αναρχικός στα νιάτα του, εξηγεί στο τέλος ενός γεύματος πώς, χάρη στο επάγγελμα που επέλεξε, στο πρόσωπο του «ταυτίζονται απολύτως η θεωρία και η πρακτική του αναρχισμού». Παράδοξο; Οχι και τόσο, αν παρακολουθήσουμε τον Φερνάντο Πεσόα.
μυθιστόρημα
Celeste Ng
Οσα δεν σου είπα ποτέ
Μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016,
σελ. 320, τιμή 16,60 ευρώ

Οχάιο, δεκαετία του 1970. Οταν το πτώμα της έφηβης Λίντια ανακαλύπτεται σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι της, οι λεπτές ισορροπίες που επέτρεπαν στην οικογένειά της να λειτουργεί ενωμένη ανατρέπονται και επικρατεί χάος. Ο μεγαλύτερος αδελφός της Λίντια, ο Νέιθαν, είναι σίγουρος πως ο αλήτης της γειτονιάς, ο Τζακ, έχει κάποια σχέση με την υπόθεση, αλλά η Χάνα, η μικρότερη αδελφή, είναι αυτή που διαθέτει τη διεισδυτικότερη ματιά και που, χωρίς κανείς να το συνειδητοποιεί, ίσως γνωρίζει την αλήθεια. Ενα μυθιστόρημα για τις πολιτισμικές διαφορές και τα οικογενειακά ρήγματα, για την ανθρώπινη κατανόηση που μοιάζει με πάλη.

αστυνομικό
Marcus Sakey
Οι χαρισματικοί
Μετάφραση Αποστόλης Πρίτσας.
Εκδόσεις Πόλις, 2016,
σελ. 550, τιμή 17,70 ευρώ

Ενα κοριτσάκι στο Ουαϊόμινγκ μπορεί να διαβάζει τα πιο σκοτεινά μυστικά των ανθρώπων. Στη Νέα Υόρκη, ένας άνδρας χρησιμοποιεί τη διαίσθησή του για να προβλέψει την πορεία του Χρηματιστηρίου. Στο Σικάγο, μια γυναίκα μπορεί να γίνεται αόρατη, με το να στέκεται και να κινείται στα σημεία όπου δεν κοιτάζει κανείς. Είναι οι «Χαρισματικοί». Ο Νικ Κούπερ είναι ομοσπονδιακός πράκτορας και διαθέτει ένα χάρισμα το οποίο του επιτρέπει να καταδιώκει τρομοκράτες με απαράμιλλη επιτυχία. Ο νέος του Στόχος είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος εν ζωή τρομοκράτης: ένας «Χαρισματικός» αποφασισμένος να ξεκινήσει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.