Ενας κουρασμένος Πρωθυπουργός

Σε αντίθεση με άλλους πρωθυπουργούς που εμφανίζονταν πάντοτε ακμαίοι και μάχιμοι

Σε αντίθεση με άλλους πρωθυπουργούς που εμφανίζονταν πάντοτε ακμαίοι και μάχιμοι (παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν) ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) παραπονείται τελευταίως σε συνομιλητές του ότι είναι «κουρασμένος» έως «πολύ κουρασμένος». Τι είναι αυτό που κουράζει τον Πρωθυπουργό; Τον κούρασαν οι ευθύνες, οι συσκέψεις, οι επαφές με τους ξένους, τα ταξίδια, η αντιπολίτευση, οι υπουργοί του, το κουαρτέτο, οι τύψεις για την ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε και γενικά η εξουσία; Απλώς σας μεταφέρω την εικόνα που δίνει προς τα έξω σε τρίτους, ακόμη και σε ευρωπαίους ηγέτες: «Εργάζεται από το πρωί έως τις 11 το βράδυ, με ελάχιστες ώρες ύπνου» μου είπαν οι στενοί συνεργάτες του. Οι ίδιοι βεβαιώνουν ότι ελάχιστες ήταν οι ημέρες (μετρημένες στα δάχτυλα) που «έκλεψε» λίγο χρόνο για μια… σιέστα το μεσημέρι. Ενας από τους ανθρώπους που τον γνωρίζει χρόνια, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, παραδέχεται κι αυτός ότι ο «Αλέξης είναι κουρασμένος», για να προσθέσει «αλλά αισιόδοξος». Καιρός είναι να ξεκουραστεί. Υπάρχουν, λένε, πολλοί τρόποι.


Η μοίρα των «αγγέλων» του Τσίπρα

Ηταν οι «σκιές» του Αλέξη Τσίπρα. Η μία (η Ζωή Χαλιδιά), για αρκετά χρόνια το alter ego του, τον ακολουθούσε παντού, του έδινε συμβουλές ακόμη και για το πώς θα βελτιώσει το προφίλ του, του δάνειζε ακόμη και το διαμέρισμά της για τις όποιες συναντήσεις δεν ήθελε να κοινοποιηθούν. Η άλλη (η Κωνσταντίνα Κιντώνη) ήταν διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του, με γνώσεις στα οικονομικά και με συμμετοχή στις συσκέψεις. Η πρώτη εγκατέλειψε προσφάτως το Μαξίμου, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Τσίπρας να την κρατήσει και να έχει όποιον ρόλο ήθελε. Αλλά με τόσους που έχει προσλάβει ως συμβούλους, πού να βρεθεί ρόλος για αυτήν; Η δεύτερη τον εγκατέλειψε νωρίς. Λέγεται ότι είχε διαφωνήσει με την πολιτική του Γιάνη Βαρουφάκη (για το δημοψήφισμα), αλλά και με τον ισχυρό του Μαξίμου τον Δ. Τζανακόπουλο. Εγκατέλειψε το Μαξίμου και πήγε στον Γ. Χουλιαράκη, όπου μεταξύ τους αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί. Ο κ. Χουλιαράκης μάλιστα την είχε εντάξει, λόγω των οικονομικών γνώσεών της, και στη διαπραγματευτική ομάδα. Αυτή είναι η μοίρα των «αγγέλων» του κ. Τσίπρα. Να φεύγουν γρήγορα από κοντά του.


Ντέλια – Αναστασιάδης στα 35.000 πόδια

Συνταξιδιώτες της πρώτης θέσης της Aegean της πτήσης Βρυξελλών – Αθήνας βρέθηκαν ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και η επικεφαλής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις Ντέλια Βελκουλέσκου. Ο κύπριος πρόεδρος καθόταν στη θέση 1α και ακριβώς από πίσω του η Ντέλια, έτοιμη όπως έλεγε να αναλάβει δράση στην Αθήνα. Μαζί τους και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος και δέχτηκε τα συγχαρητήρια της Ντέλια για την επιτυχή έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο. Σε κάποια στιγμή η αεροσυνοδός τούς έφερε τις ελληνικές εφημερίδες. Σε μία από αυτές υπήρχε στο κέντρο φωτογραφία της Ντέλια. Η ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρώτησε τι γράφει για αυτήν και ζήτησε την εφημερίδα να την πάρει μαζί της. Να σημειώσω ότι η συζήτηση σε όλη τη διάρκεια της πτήσης δεν επεκτάθηκε σε πολιτικο-οικονομικά θέματα, αφού στην πρώτη θέση της Aegean βρίσκονταν και άλλοι δύο επιβάτες, που τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και η Ντέλια δεν τους γνώριζαν. Ετσι η Ρουμάνα έμεινε στη θέση της και απομονώθηκε με το iPad της διαβάζοντας μάλλον τις προτάσεις Κατρούγκαλου.
Διαπραγματεύσεις στο… υπόγειο του Χίλτον

Αλλαξαν τον χώρο των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών οι δικοί μας. Από τον πέμπτο όροφο του Χίλτον, που έως τώρα διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις, τον μετέφεραν στο δεύτερο… υπόγειο. Ποιος ξέρει γιατί… Εκείνο που έμαθα είναι ότι η πρώτη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν μάλλον διερευνητική των προθέσεων των δευτέρων. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που ολοκληρώθηκε νωρίς. Πρώτος (μετά από μιάμιση ώρα) αποχώρησε ο Γ. Σταθάκης. Εν συνεχεία ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος είπε δυο-τρεις λέξεις και παρέπεμψε για δηλώσεις στον άνθρωπο που σπανίως κάνει δηλώσεις, στον Γ. Χουλιαράκη. Η εκτίμησή τους είναι ότι θα έχουν τελειώσει όλα μέσα σε δύο εβδομάδες. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις 27 Μαρτίου είναι το καθολικό Πάσχα και οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να φύγουν από τις 18 Μαρτίου για να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους. Θα επιστρέψουν όμως;


Η Ζωή, o Στουρνάρας και το Μαξίμου

Αυτός που φάνηκε να ενοχλείται περισσότερο από την τηλεοπτική συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήταν ο… Γιάννης Στουρνάρας. Ούτε καν τον ανέφερε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, τον αγνόησε επιδεικτικά, παρά το γεγονός όταν ήταν στην εξουσία θέλησε ακόμη και να τον… συλλάβει, ώστε να τον αναγκάσει να έρθει να καταθέσει στην Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens. Είναι η δεύτερη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης ενοχλείται από συνεντεύξεις. Η πρώτη ήταν με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ούτε αυτός τον ανάφερε: «Ο Βαρουφάκης με φοβάται, γιατί ξέρω πολλά για αυτόν» ακούστηκε να λέει ο κ. Στουρνάρας. Οσο για το Μαξίμου, έμαθα ότι η συνέντευξη της Ζωής σχολιάστηκε ως… «ουδέποτε να έγινε». Ειπώθηκε μόνον ότι «καλόν είναι όσοι συνεργάστηκαν με τον κ. Τσίπρα να μην ομιλούν».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.