Ενας δραστήριος Πρόεδρος

Ο δραστήριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δεν κάθεται όλο τούτο το διάστημα με σταυρωμένα χέρια.

Ο δραστήριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος δεν κάθεται όλο τούτο το διάστημα με σταυρωμένα χέρια. Ενα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού μου «σφύριξε» εμπιστευτικώς ότι ο κ. Παυλόπουλος τηλεφώνησε στον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα και του ζήτησε να κλείσει ένα ραντεβού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τις ημέρες που ο Πρόεδρος θα επισκέπτεται επισήμως τη Γερμανία έπειτα από πρόσκληση του γερμανού προέδρου Γιοαχίμ Γκάουκ. Και τι νομίζετε ότι έπραξε ο κ. Στουρνάρας;
nnn
Εσπευσε αμέσως να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έκλεισε το ραντεβού στο υψηλό δώμα του επιβλητικού μεγάρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Με μία όμως διαφορά: στο ραντεβού δεν θα προσέλθει μόνος του ο κ. Παυλόπουλος, αλλά θα συνοδεύεται από τον Ι. Στουρνάρα. Ερωτηθείς ο κεντρικός τραπεζίτης τι θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον κ. Ντράγκι, η απάντησή του ήταν σιβυλλική: «Θέλει να τον ακούσει…». Αν και, όπως μου λένε, η συνάντησή με τον κ. Ντράγκι αποσκοπεί στη στήριξή του έναντι των σκληρών του Βερολίνου. Παρεμπιπτόντως ο κ. Παυλόπουλος θα έχει και μια ευκαιρία: να ρωτήσει τον ιταλό ευρωτραπεζίτη για το PSI και να μάθει ποια είναι η αλήθεια…
nnn
Αλλά, για να ξέρετε, ο κ. Παυλόπουλος δεν σταματά μόνον στον κ. Ντράγκι. Και τούτο επειδή το γνωστό πουλάκι της Ηρώδου Αττικού μου είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ως τις 18 του μηνός, που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί επισήμως τη Γερμανία, να έχει μια επαφή με τον κ. Σόιμπλε. Να θυμίσω ότι οι κ.κ. Παυλόπουλος και Σόιμπλε είναι γνωστοί από παλιά όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Εσωτερικών και μάλιστα κατά τη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων είχαν επικοινωνήσει και τηλεφωνικώς. Ετσι, αν δεν υπάρξει ραντεβού (διότι ας μην ξεχνάμε μεσολαβεί και το αυστηρό πρωτόκολλο) θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο, επίσης να θυμίσω, δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό ο Αλ. Τσίπρας και ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Εκείνο που έχει όμως σημασία είναι ότι κλείστηκε ήδη για τις 19 Ιανουαρίου το ραντεβού του κ. Παυλόπουλου με την Ανγκελα Μέρκελ. Θα είναι, όπως μαθαίνω, διάρκειας μιας ώρας και σε αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να ζητήσει κάποια ελαστικότητα στο πρόγραμμα προσαρμογής και βεβαίως θα συζητήσει μαζί της το μείζον θέμα του Προσφυγικού. Μου λένε ότι ο κ. Πρόεδρος λέει συχνά στους συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να πάει στην κυρία Μέρκελ ως επαίτης, αλλά να ζητήσει από τους Γερμανούς περισσότερη κατανόηση.
nnn
Προτού πάει όμως στη Γερμανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 14 Ιανουαρίου τη Μόσχα. Αν και πάει στη ρωσική πρωτεύουσα επειδή θα τιμηθεί από την Ανώτατη Ακαδημία της Ρωσίας, ωστόσο έχει ήδη κλείσει ραντεβού με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και με τον πρόεδρο της Δούμας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2016 είναι έτος των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.
nnn
Ας πάμε τώρα σε άλλες από τις δραστηριότητες του ενεργού Προέδρου της Δημοκρατίας. Προτού όμως σας τις περιγράψω, θυμίζω τη συνάντηση που είχε την Πρωτοχρονιά στο Προεδρικό Μέγαρο (για τις καθιερωμένες ευχές του νέου έτους) με τον υπουργό Επικρατείας (και Νο 2 στο Μαξίμου) Ν. Παππά. Οταν ο Πρόεδρος τον ρώτησε αν προχωρεί η σύσταση του ΕΣΡ, ο κ. Παππάς του απάντησε ότι το 2016 θα είναι η χρονιά του τηλεοπτικού πεδίου, για να προσθέσει με έμφαση «με τη δική σας αρωγή, κύριε Πρόεδρε». Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των προτεινόμενων νέων μελών του ΕΣΡ. Αν από αυτά εξαιρέσει κανείς τη δημοσιογράφο Φανή Πετραλιά και τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γ. Πλειό, όλα τα υπόλοιπα προτεινόμενα μέλη ταιριάζουν με το προφίλ των παλαιών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Ροδόλφος Μορώνης, Κ. Αγγελόπουλος, Β. Καραποστόλης, Αντ. Μακρυδημήτρης κ.ά.
Πώς γλίτωσαν οι τράπεζες


Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και έχει τη σημασία της, αφού μόλις προσφάτως μου την αποκάλυψε ένας τραπεζίτης. Θα σας μεταφέρω στις δύσκολες και αγωνιώδεις ημέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα και οι ελληνικές τράπεζες κινδύνευαν να χάσουν σε ένα και μόνο βράδυ όλες τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια. Θα τις έπαιρναν οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ. Και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, χρειάστηκαν 17 ώρες επίμονων διαπραγματεύσεων ώστε να αντιπαρέλθουν τα υποκαταστήματα τον κίνδυνο. Χρειάστηκαν δηλαδή τόσες ώρες όσο χρειάστηκε και ο Πρωθυπουργός για να κλείσει τη συμφωνία.

Ζήλεψε το ΠΑΜΕ
Να λοιπόν που ο Π. Λαφαζάνης ζήλεψε κάτι. Παρά το γεγονός ότι αυτός και τα μέλη του κόμματός του άνοιξαν το 2016 τον χορό των διαμαρτυριών (κοινώς «κράξιμο») προς τους κυβερνώντες (κατά την εορτή των Θεοφανίων στον Πειραιά), ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ζήλεψε τη στρατηγική, τη μαχητικότητα, αλλά και την εξυπνάδα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που κατέλαβαν εικονικά και πολιόρκησαν επί ώρες το Μέγαρο Μαξίμου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ασφαλιστικού. Ζήλεψε τον τρόπο που ξεγέλασαν τη φρουρά, εμφανιζόμενοι ως… τουρίστες και καταφθάνοντας με τρία τουριστικά πούλμαν που μόλις σταμάτησαν στην είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου, άνοιξαν τα πανό τους και απέκλεισαν την κεντρική είσοδο. Ο κ. Λαφαζάνης ωστόσο, όπως μου εξήγησε, ετοιμάζεται για άλλες… διαμαρτυρίες: «Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, όπου τους βρούμε θα τους κράζουμε, ο Πειραιάς ήταν η αρχή, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις παντού» έλεγε. Στόχος του, έτσι όπως τον προσδιόρισε, είναι να υπάρξει εντός του 2016 ανατροπή παντού, αν και κατά τους υπολογισμούς του η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμη. Κυρίως όταν έρθει στη Βουλή το αγροτικό.

Ο χαρούμενος υπουργός
Αν δείτε τον πλέον χαρούμενο και αισιόδοξο υπουργό της κυβέρνησης να χαμογελά τούτες τις ημέρες ακόμη περισσότερο να ξέρετε ότι υπάρχει λόγος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας πήρε το «πράσινο φως» από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα για να προχωρήσει στο πρώτο επενδυτικό μεγαλόπνοο σχέδιό του με τον κωδικό «Θερινό Νταβός». Πιθανόν να έπεισε το Μέγαρο Μαξίμου ότι για το σχέδιο αυτό (αν και ουδείς ακόμη έδειξε ενδιαφέρον) δεν απαιτούνται χρήματα και του είπαν να προχωρήσει. Υπενθυμίζω ότι ο υπουργός ανακάλυψε τώρα το νησάκι Αιγιλεία απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, που θέλει να το μετατρέψει σε «Θερινό Νταβός» με τα λεφτά των άλλων.
nnn
Η εκδίκαση της αγωγής του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου κατά της εφημερίδας μας, που είχε οριστεί την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε έπειτα από αίτημά μας, με σκοπό να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε σχέση με ανακρίβειες και αναλήθειες που είχαν περιληφθεί στο επίδικο ρεπορτάζ μας της 22/3/2015.
«Την ευλογία του θέλω»
Δεν ξέρω, πείτε ό,τι θέλετε, αλλά ο Αλ. Τσίπρας τελευταίως όλο και πιο κοντά θέλει να έρθει στον Θεό. Δεν είναι μόνον ότι παρέστη στη δοξολογία των Θεοφανίων στη Δεξαμενή και πέταξε μάλιστα (βοηθούντος και του Προέδρου της Δημοκρατίας) τον Τίμιο Σταυρό, είναι και η ευλογία που επιζήτησε προσωπικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
nnn
Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι μόλις επέστρεψε από το Φανάρι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής τον πήρε (και μάλιστα στο πορτοκαλί, απόρρητο) τηλέφωνο και ρώτησε: «Μου έφερες την ευλογία του Πατριάρχη;».
nnn
Ο κ. Κουρουμπλής, όπως μου είπε, δεν αιφνιδιάστηκε, προσπάθησε να αλλάξει συζήτηση λέγοντάς του: «Πρόεδρε, ο Πατριάρχης έχει τη φωτογραφία σου στο γραφείο του», πλην όμως ο Πρωθυπουργός επέμενε: «Την ευλογία του θέλω, μου την έφερες;». Και ο υπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει: «Και ευλογία πατριαρχική σου έφερα και… αγίασμα». Δεν γνωρίζω εάν τον πίστεψε ο κ. Τσίπρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.