Βούτσης:Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη για την υπόθεση Κατρούγκαλου

Το απόγευμα κατατίθεται στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που συνέταξε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, για την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Βούτσης:Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη για την υπόθεση Κατρούγκαλου

Tην επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει υποβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο θα περιέχει και άλλες ρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφού υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό θα υπάρξει και προσθήκη για δύο σημαντικά ζητήματα:

Α) Δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους «κόκκινους» ισολογισμούς Δήμων. Δηλαδή έληγε μέχρι το τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν Δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα και αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν Δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.

Β) Θα γίνει για πρώτη φορά δημόσια προκήρυξη για γενικούς διευθυντές που αθα αναλάβουν τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει διορισμένους γενικούς γραμματείς.

Επίσης ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε ότι σε επόμενο στάδιο θα υπάρξουν αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων σε σχέση με τον Καλλικράτη, αν και όπως είπε οι αλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο. Να σημειωθεί ότι συζητείται να δημιουργηθούν ενδεχομένως 10 – 12 Δήμοι μετά από συζήτηση με την ΚΕΔΕ και τους φορείς με βάση την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί σε ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές, αλλά και σε νησιά λόγω του μεγέθους των Δήμων που είχαν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου ξεκαθάρισε ότι η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης σε σχέση με τη δημοτική αστυνομία είναι να φύγουν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί από την ΕΛ.ΑΣ. για να ενταχθούν στη δομή της δημοτικής αστυνομίας, ενώ οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν θα περιλαμβάνονται στην κινητικότητα για τη δημοτική αστυνομία.

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο κ Κατρούγκαλος θα είναι συν-εισηγητής «με εμένα του νομοσχεδίου που ελπίζουμε να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Βουλή. Αν υπήρχε οποιαδήποτε επιφύλαξη η ένσταση θα γινόταν αλλιώς η διαδικασία. Δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής θητείας που όπως είπε ο κ. Βούτσης «ελπίζουμε να μακροημερεύσει θα τεθεί και το θέμα της απλής αναλογικής. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες είπε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας «ότι θέλουμε να είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ως πάγιο σύστημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version