Υπάρχουν στην Ελλάδα; Ποτέ δεν τα είχα δει». Την είχα χαρακτηρίσει «μαντάμ Σουσού». «Οι εξοχές μας είναι γεμάτες μουριές και βατομουριές. Πώς είναι δυνατόν να μην το γνωρίζεις;». Και όμως, ενώ τα εν λόγω φρούτα διατίθενται παντού στην Ευρώπη στη χώρα μας δύσκολα τα βρίσκεις.
Μόνο τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε μερικά οπωροπωλεία, εισαγόμενα και πανάκριβα. Και τα θαυμάζουμε, οι τσοκαρίες που θα έλεγε και η Σουσού, μαζί με τα άλλα αγαθά της πολιτισμένης Ευρώπης. Το συζητούσαμε στο εορταστικό τραπέζι όταν ανάμεσα στα άλλα φαγητά βγήκε και πιλάφι με (Made in Spain) μούρα –είμαστε γκουρμέ παρέα, τρομάρα μας. Ενθουσιάστηκε η μουρ-acholic φίλη και ξεκινώντας από ένα σχόλιο για τα γκότζι μπέρι («μας πήρε χρόνια να τα μάθουμε αλλά τώρα τα βάζουμε και στον μουσακά») αρχίσαμε να καταμετρούμε τα προϊόντα που, παρότι τα παράγουμε, οι περισσότεροι τα μάθαμε και τα αγαπήσαμε μόνο όταν άρχισαν να εισάγονται.
Οταν γυρίζουμε την πλάτη στο δικό μας και μαγευόμαστε από το δικό τους, ακόμη και αν είναι υποδεέστερο από το δικό μας, μόνο και μόνο επειδή είναι εισαγόμενο. Οταν για να το εκτιμήσουμε πρέπει πρώτα να μας το πασπαλίσουν με χρυσόσκονη. Οσο όμως και αν το ξένο είναι πιο γλυκό, η ξενομανία και στο θέμα της διατροφής είναι δείγμα ανθρώπου ακαλλιέργητου, κομπλεξικού, αποκαλύπτει έλλειμμα πολιτισμού. Κάτι τέτοια, διόλου κολακευτικά για τους τρόπους και για τη νοοτροπία μας, λέγαμε απολαμβάνοντας τα ισπανικά μούρα και για επιδόρπιο την «πουτίγκα ρυζιού» όπως ξαναβαφτίσαμε το παραδοσιακό ρυζόγαλο όταν έγινε must. Και αναρωτιόμασταν, τώρα που τα μάθαμε μήπως να αρχίσουμε να μαζεύουμε και τα δικά μας μούρα, τα γλυκύτερα και νοστιμότερα από τα εισαγόμενα, αντί να τα αφήνουμε να σαπίζουν στο χώμα;
*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
