Αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αλλά και σημαντικές δυσκολίες, όπως προβλήματα υποστελέχωσης και μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, καταγράφονται στον απολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2013 που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Με περισσότερες από 100 μονάδες σε 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος υπηρεσίες σε 13.500 περίπου χρήστες ουσιών, σε διάφορες φάσεις θεραπείας, καθώς και στις οικογένειές τους.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ζητούν την άμεση πρόσληψη θεραπευτικού προσωπικού, για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση του προσωπικού του κατά 78 άτομα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προσλήψεις στον οργανισμό έχουν «παγώσει» από το 2006. Οι νέες προσλήψεις είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να μπορέσει ο οργανισμός να υλοποιήσει τις δράσεις που εντάσσονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά.
Χρήστες στο δρόμο: προφίλ και ανάγκες
Παράλληλα παρουσιάστηκε το νέο Δίκτυο Φροντίδας του ΚΕΘΕΑ για την υποστήριξη εξαρτημένων στο Δρόμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η λειτουργία του οποίου άρχισε σταδιακά από τα μέσα του 2013, με τη συμβολή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το Δίκτυο περιλαμβάνει Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δύο νέες, κατάλληλα διαμορφωμένες, εξοπλισμένες και στελεχωμένες κινητές μονάδες, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης και για τους ίδιους τους εξαρτημένους και για την κοινωνία.
Το Δίκτυο στοχεύει στην υποστήριξη των πιο επιβαρυμένων χρηστών που έχουν μακρά πορεία στη χρήση, πολλαπλά προβλήματα, βιώνουν έντονο κοινωνικό αποκλεισμό και είναι αποκομμένοι από τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης της Αθήνας,
– Oι οκτώ στους δέκα εξαρτημένους που το προσεγγίζουν είναι άνδρες. Τρεις στους δέκα είναι αλλοδαποί, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν άστεγοι και διαμένουν στο δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένους χώρους. Το 40% δήλωσε ότι στο χώρο που διαμένει δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει τρεχούμενο νερό.
– Οι έξι στους δέκα δεν εργάζονται ούτε περιστασιακά. Στο σύνολό τους έχουν επίσης ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας αλλά περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις υπηρεσίες. Το 60% αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας και το 40% δεν ασφάλιση.
– Κατά την προσέλευση στο Κέντρο, ο ένας στους δέκα γνώριζε ότι είναι οροθετικός, ενώ οι τρεις στους δέκα γνώριζαν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, ποσοστά που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα, καθώς σημαντικός αριθμός δήλωσε ότι δεν είχε κάνει εξετάσεις πρόσφατα ή και ποτέ.
– Οι πέντε στους δέκα δήλωσαν ότι είναι ενεργοί χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Η κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη, αν και οι περισσότεροι δηλώνουν χρήστες διαφόρων ουσιών. Κοινή χρήση σύριγγας, έστω μία φορά σε όλη τους τη ζωή, δηλώνουν ότι έκαναν περίπου οι τέσσερις στους δέκα.
