Eurobank:«Κλειδιά» της ανάπτυξης πολιτική σταθερότητα-μεταρρυθμίσεις

Η πολιτική σταθερότητα και μία κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων αποτελούν σύμφωνα με τη Eurobank τα «κλειδιά» για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.

Η πολιτική σταθερότητα και μία κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων αποτελούν σύμφωνα με τη Eurobank τα «κλειδιά» για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι αναγκαίο να συνεχιστεί όχι γιατί επιβάλλεται από την τρόικα αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη.
Και προσθέτουν ότι ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς στη χθεσινή (20/05/2014) του ομιλία σε αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε στην πορεία της Αργεντινής μέχρι την πτώχευση του 2002, αλλά και στην αδυναμία της να ορθοποδήσει μέχρι σήμερα και τη συνέκρινε έμμεσα με την πορεία που είχαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δύο χώρες που πρόσφατα «αποφοίτησαν» από την επιτήρηση της τρόικας.
«Σημειώστε ότι το τελευταίο δεν σημαίνει ότι ξεπέρασαν την κρίση ή ότι οι πολίτες τους δεν συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειές της αλλά ότι μπορούν αυτοδύναμα να λάβουν αποφάσεις για την οικονομία τους και κυρίως να επιστρέψουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» υπογραμμίζει η Eurobank.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές της, η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμη μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα.
Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων χωρίς ταλαντεύσεις θα επιτρέψει σύμφωνα και με την πρόσφατη μελέτη των ΙΟΒΕ-BCG:
oΤην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης
oΤη δημιουργία ενός σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου
oΤην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος
oΤην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας
oΤην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της συνεχούς αξιολόγησης.
oΤην προώθηση της έρευνας και της εμπορικής αξιοποίησης των καινοτομιών
oΤον περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας
oΤην επιτάχυνση των διαδικασιών δημοσίων προμηθειών και την ενίσχυση της διαφάνειας στις σχετικές συμβάσεις
oΤην ενίσχυση του βαθμού διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.