ΥΛΙΚΑ (για περίπου 50 κομμάτια)
600 γρ. αλεύρι μαλακό
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά και 1 επιπλέον, χτυπημένο με λίγο γάλα, για την επάλειψη
130 ml γάλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο (προαιρετικά)
½ φλ. αποξηραμένα κράνμπερις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγο με το σύρμα, ώσπου να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ, ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τα κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη και πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες, τα αλείφουμε με το μείγμα αβγού – γάλακτος και τα ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
