foodchain

Οπως εξηγήθηκε στο προηγούμενο φύλλο, είναι μια δύσκολη ιστορία το να φτιάξεις χυμό από φρούτα και να διατηρήσεις τα ωφέλιμα συστατικά του.

foodchain
Οπως εξηγήθηκε στο προηγούμενο φύλλο, είναι μια δύσκολη ιστορία το να φτιάξεις χυμό από φρούτα και να διατηρήσεις τα ωφέλιμα συστατικά του. Οταν, δηλαδή, ο καταναλωτής φθάνει πια να το βάζει στο ποτήρι του, να έχει και κάποια αξία, πέρα από το να είναι ένα σχετικά γλυκό ζουμί. Οι Αμερικανοί θέλησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να βρουν τρόπο να παίρνουν οι φαντάροι τους βιταμίνη C και έναν αξιοπρεπή σε γεύση χυμό σε όποιο μέρος της Γης και αν βρίσκονταν. Βέβαια ώσπου να το βρουν τελείωσε ο πόλεμος, αλλά οι έρευνές τους δεν σταμάτησαν. Εφθασαν να αφαιρούν από τον συμπυκνωμένο χυμό το οξυγόνο αλλά μαζί αφαίρεσαν, όπως αποδείχθηκε, και άλλες ουσίες, κυρίως αιθέρια έλαια που από τη φλούδα εισχωρούσαν στον χυμό κατά τη διάρκεια της μαζικής παραγωγής και του έδιναν ιδιαίτερη γεύση.

Μετά τη διαπίστωση αυτή έφθασαν στο σημείο να προσθέτουν στις χώρες της συσκευασίας μαζί με το νερό για την αραίωση του συμπυκνώματος και κάπως πιο φρέσκο χυμό και αιθέρια έλαια για να φθάσουν σε κάποιο ανεκτό γευστικό αποτέλεσμα. Η τυποποιημένη επεξεργασία μαζί με την κοινή αρχική «συμπυκνωμένη» προέλευση είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι πορτοκαλοχυμοί έχουν την ίδια γεύση σε όλα τα μέρη της Γης. Και μετά την άνοδο και την αποθέωση του πορτοκαλοχυμού εμφανίστηκε τον τελευταίο χρόνο η νέα και αντίθετη τάση. Ηδη τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς συνέβη κάτι το πρωτοφανές: στη Μεγάλη Βρετανία είπαν ότι σε ένα δημοτικό σχολείο, συγκεκριμένα στο Dagenham, η διευθύντρια γνωστοποίησε στους γονείς ότι δεν θα αφήνει τα παιδιά να βγάζουν από τη σακούλα με τα σχετικά από το σπίτι τα γνωστά κουτάκια με τον 100% φυσικό χυμό και να πίνουν όσο θέλουν από αυτόν. Το σχολείο, για το καλό των παιδιών, λέει, θα επιβάλει, για όσο χρόνο θα βρίσκονται τα παιδιά μέσα σ’ αυτό, να πίνουν μόνο νερό.

Οπως είχε δηλωθεί λίγο νωρίτερα από την καθηγήτρια Susan Jebb του Cambridge University, «ο χυμός δεν είναι το ίδιο με το να φας το αντίστοιχο φρούτο ολόκληρο και έχει τόση ζάχαρη όση και τα άλλα αναψυκτικά. Και εκτός των άλλων, απορροφάται τόσο γρήγορα και πέφτει σε τέτοια ποσότητα στον οργανισμό που το συκώτι δυσκολεύεται να διαχειριστεί όλα αυτά τα σάκχαρα που περιέχονται εκεί μέσα». Εδώ ακριβώς είναι και η μεγάλη διαφορά με το να φας το πορτοκάλι ολόκληρο και όχι να το… πιέσεις να βγάλει το ζουμί του και μόνο αυτό να καταναλώσεις. Εκτός από το ότι παίρνεις και τα ωφέλιμα συστατικά που συνοδεύουν το λευκό κομμάτι, ανάμεσα στο εσωτερικό και στη φλούδα, δημιουργείται από τις ίνες ένα πηχτό περίβλημα μέσα στο στομάχι που επιβραδύνει την απορρόφηση του χυμού δίνοντας στο συκώτι την ευκαιρία να επεξεργαστεί πιο ομαλά όσα σάκχαρα εμφανίστηκαν ξαφνικά. Μετά τη γλυκόζη, που είχε γίνει στόχος λίγο πιο πριν, ήλθε και η σειρά της φρουκτόζης.

Το πολύ 150 ml χυμού την ημέρα είναι η τελευταία λέξη της διαιτητικής και όσοι θέλουν να αδυνατίσουν ας έχουν στο μυαλό τους ότι μπορούν να παίρνουν βιταμίνη C και από άλλες πηγές όπως είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο ή και οι πολύ πιο ταπεινές λαχανίδες, χωρίς ταυτόχρονα να ρίχνουν στον οργανισμό τους τόσα σάκχαρα. Επίσης η εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί γύρω από τη βιταμίνη C, ότι τάχα τρώγοντας ή στύβοντας άπειρα πορτοκάλια, αυτό μπορεί να μας προστατέψει από το κρυολόγημα ή ακόμη και την ίωση, πρέπει να πάει στην άκρη. Το πολύ να επιτύχουμε να περάσει λίγο πιο γρήγορα, τίποτα παραπάνω. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί με τους χυμούς και ας θυμόμαστε ότι με το να καταναλώνουμε πιο πολύ πορτοκάλια παρά χυμό βοηθάμε ίσως περισσότερο και τους δικούς μας παραγωγούς και συλλέκτες φρούτων, αφού είναι πολύ πιο πιθανόν να μας έρχονται από την Κρήτη ή τη Λακωνία παρά από τη Βραζιλία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version