Πουτίγκα με σάλτσα σοκολάτας και σαντιγί

EKTEΛΕΣΗ (για 8 ατομικές φόρμες των 250 ml) 150 γρ. φρέσκο βούτυρο, ανάλατο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη 180 γρ. ζάχαρη άχνη 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί 2 αβγά 125 ml φρέσκο γάλα 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 90 γρ. φαρίνα 30 γρ. άγλυκο κακάο 1 κ.γ. […]

Πουτίγκα με σάλτσα σοκολάτας και σαντιγί

EKTEΛΕΣΗ (για 8 ατομικές φόρμες των 250 ml)

150 γρ. φρέσκο βούτυρο, ανάλατο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη

180 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί

2 αβγά

125 ml φρέσκο γάλα

60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90 γρ. φαρίνα

30 γρ. άγλυκο κακάο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

200 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί, για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα

50 γρ. φρέσκο βούτυρο, ανάλατο

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 55% κακάο, σε μικρά κομμάτια

125 ml κρέμα γάλακτος

1 βανιλίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε ξανά. Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα, τα χτυπάμε, προσθέτουμε το γάλα και τα χτυπάμε άλλη μία φορά, ώσπου να ενωθούν τα υλικά.

Κοσκινίζουμε τα άλευρα, μαζί με το κακάο και τη σόδα, και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα από κάτω προς τα πάνω, έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε 8 φόρμες ή – αν δεν έχουμε – 8 χαμηλές κούπες του τσαγιού. Τις γεμίζουμε με το μείγμα ως τη μέση. Βουτυρώνουμε 8 φύλλα λαδόκολλας και σκεπάζουμε με αυτά τα σκεύη. Σταθεροποιούμε τυλίγοντας το κάθε σκεύος με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο. Τα τοποθετούμε σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι η στάθμη του να φθάσει ως τη μέση τους. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά. Για να ελέγξουμε αν ψήθηκαν, βυθίζουμε στο κέντρο της πουτίγκας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγαίνει στεγνή, έχουν ψηθεί.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε τις πουτίγκες από τον φούρνο, τις αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά και σερβίρουμε με τη σάλτσα σοκολάτας και τη σαντιγί.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version