Από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα γίνει το 2013 ο κλινικός έλεγχος στους παρόχους υγείας. Σε αυτές έχει ανατεθεί και η εκκαθάριση των απαιτήσεων των παρόχων για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για τη δημιουργία Σώματος Κλινικού Ελέγχου, έτσι ώστε ο έλεγχος στους παρόχους υπηρεσιών υγείας να γίνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό το επόμενο έτος.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) τονίζουν ότι οι Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΥΠΑΔ) έχουν τη δυνατότητα ελέγχου και εκκαθαρίσεων.
Το μέτρο που αφορά τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (ΙΕΕ) συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μεταξύ του προέδρου του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκου, του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ΠΟΣΙΠΥ (ομοσπονδία σωματείων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) κκ. Θ. Χατζηπαναγιώτου και Ι. Κλεινάκη και του προέδρου της ΠΟΣΚΕ (ομοσπονδία σωματείων κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων) κ. Φώτη Πατσουράκου.
Οι γιατροί αποφάσισαν να οριστεί άμεσα επιτροπή διαπραγμάτευσης, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και τα Προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Υγείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Πολιτεία τους όρους και προϋποθέσεις ελέγχου, εξόφλησης και διενέργειας συμβάσεων με τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου συνέρχεται η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά την οποία θα δοθούν στους γιατρούς απαντήσεις για όλα τα θέματα που απορρέουν από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας.
