Εθνική Τράπεζα: Ζημίες 7 εκατ. ευρώ προ PSI για την Εθνική Τράπεζα

Ζημιές 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 259 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2011 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των συνθηκών στην εγχώρια αγορά

Εθνική Τράπεζα: Ζημίες 7 εκατ. ευρώ προ PSI για την Εθνική Τράπεζα

Ζημιές 7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 259 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2011 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των συνθηκών στην εγχώρια αγορά.

Στο παραπάνω ποσό ωστόσο δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές που καταγράφηκαν λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) που είχε συμφωνηθεί το περασμένο καλοκαίρι και προέβλεπε «κούρεμα» των ομολόγων κατά 21%.

Οι σχετικές απομειώσεις έφτασαν στο β΄ τρίμηνο του έτους τα 1,34 δισ ευρώ. Στα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν προβλέπονται ζημιές λόγω της αύξησης του κουρέματος στο 50% βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, στήριξη στα αποτελέσματα του ομίλου προσέφεραν οι επιδόσεις των θυγατρικών σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη.

Σημαντική ενίσχυση της τάξης του 32% κατέγραψαν οι επισφάλειες, οι οποίες ανήλθαν σε 1,31 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ επιβάρυνση υπήρξε και από την απομείωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων (133 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011).

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκε στο 3,66%, μειωμένο οριακά σε σχέση με το 2010, παρά τις πιέσεις -όπως τονίζεται- στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

Οι λειτουργικές δαπάνες στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κατά 117 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 9% σε σχέση με το 9μηνο του 2010, επίδοση η οποία “υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει ο όμιλος στην παρούσα συγκυρία στη διαρκή περιστολή των δαπανών και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του”.

Ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 9,5%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την επίπτωση της απομείωσης των ομολόγων του PSI1.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ζημιά, εξαιρουμένης της ζημιάς από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαμορφώθηκε στα 316 εκατ. ευρώ, λόγω της κατά 48% αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε 1.071 εκατ. ευρώ (έναντι 725 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010) και της απομείωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων (133 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2011), έναντι ζημιών 181 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2010. Σημειώνεται ότι η απομείωση αποτελεί ανακύκλωση από τα ίδια κεφάλαια, έχοντας ήδη προσμετρηθεί στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

Την ίδια περίοδο, η Finansbank συνέχισε την κερδοφόρο ανάπτυξή της και στο γ΄ τρίμηνο του 2011 με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 58 εκατ. ευρώ και για το 9μηνο στα 293 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 9% έναντι του 9μηνου του 2010.

Σχετικά με την ΝΑ Ευρώπη σημειώνεται ότι οι δραστηριότητες των μονάδων του ομίλου απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 76% έναντι του 9μήνου του 2010. Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 35% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η κάμψη της οργανικής κερδοφορίας αποδίδεται κυρίως στην απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 6% σε σχέση με το 9μηνο του 2010 και στην επιβάρυνση του επιτοκιακού αποτελέσματος από την αύξηση του κόστους των καταθέσεων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για αυτόνομη χρηματόδοτηση όλων των θυγατρικών του, σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η μείωση της χρηματοδότησης των μονάδων της Ν.Α. Ευρώπης από τη μητρική κατά 678 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 9μηνο του 2010.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του ισχυρότερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος αντιμετωπίζει τις πλέον δυσμενείς συνθήκες με επιτυχία. Με την ορθή πρόβλεψη των εξελίξεων και την έγκαιρη προσαρμογή της σε αυτές, η Τράπεζα διασφάλισε την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της. Ταυτόχρονα, προώθησε δράσεις για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρει, με αποτέλεσμα αυτές οι δαπάνες να μειωθούν κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 5% στη ΝΑ Ευρώπη το 9μηνο. Τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι αυξημένες προβλέψεις απορροφήθηκαν πλήρως από τη λειτουργική κερδοφορία της Τράπεζας.

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες του 9μήνου και ιδιαίτερα του τρίτου τριμήνου οδήγησαν στην αύξηση των επισφαλειών στην Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της μέσω της διενέργειας προβλέψεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο, αυξημένες για τον όμιλο κατά 32% σε σχέση με το 9μηνο του 2010 και κατά 48% για την Ελλάδα. Ετσι, οι σωρευτικές προβλέψεις του ισολογισμού έναντι επισφαλειών ανήλθαν στα 4,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε πλέον του 6% των συνολικών δανείων. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε σε 56%, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο του κλάδου. Στη ΝΑ Ευρώπη σημειώθηκε σταθεροποίηση της δημιουργίας των επισφαλειών που οδήγησε σε μείωση των προβλέψεων κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ στην Τουρκία συνεχίστηκε η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 4,5%.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις τράπεζες με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια πανευρωπαϊκά. Ο δείκτης των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διατηρήθηκε στο 9,5% μετά τη απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μέσω της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI 1). Ενόψει του νέου προγράμματος Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα στην επιμήκυνση του δημοσίου χρέους (PSI +) και της ολοκλήρωσης της διαγνωστικής έρευνα της ποιότητας του εγχωρίου δανειακού χαρτοφυλακίου από τον οργανισμό BlackRock Solutions, αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω θωράκισης της κεφαλαιακής βάσης της.

Η Εθνική Τράπεζα έχει προνοήσει να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον μέσω της συνεχιζόμενης περιστολής του λειτουργικού κόστους στις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τη σημαντική μείωση των εγχώριων καταθέσεων λόγω των συνθηκών γενικότερης αβεβαιότητας αλλά και της δυσμενούς συγκυρίας που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκε στο 105%, ενώ ο αντίστοιχος των διεθνών δραστηριοτήτων σημείωσε περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση.

Η περίοδος που διανύει η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δημιουργεί συνθήκες που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν μόνο στα τεστ προσομοίωσης ακραίων συνθηκών. Η Εθνική Τράπεζα, όπως και σε άλλες δύσκολες συνθήκες σε μια ιστορική διαδρομή 170 χρόνων, οφείλει να αντιμετωπίσει με επιτυχία και τις σημερινές προκλήσεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version