Αυτή την περίοδο κάνει την εµφάνισή του µε τρεις πρεµιέρες. Η πρώτη είναι τηλεοπτική και πρόκειται για το «Junior Master Chef», η δεύτερη εκδοτική και φέρει τον τίτλο «Chef από την αρχή» και η τρίτη διαδικτυακή: το νέο site του (www.yiannislucacos.gr). Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος µιλά στο «Βήµα» για όσα κάνει εντός και εκτός τηλεόρασης, εντός και εκτός κουζίνας, για την εµπειρία του στο «Master Chef», τη δηµοσιότητα και για τις συνέπειες της κρίσης στο στοµάχι και όχι µόνο…
– Πόσο διαφορετική ήταν η εμπειρία στο «Junior Master Chef» σε σχέση με το αντίστοιχο των ενηλίκων;
«Η µεγαλύτερη διαφορά ήταν το ότι είχαµε να κάνουµε µε παιδάκια. Συµπεριφερόµαστε αλλιώς γιατί τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα, ενώ δεν υπήρχε και το έντονο διαγωνιστικό στοιχείο που υπήρχε στους ενηλίκους. ∆ώσαµε έµφαση περισσότερο στην εκµάθηση και λιγότερο στον ανταγωνισµό».
– Τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από τη συμμετοχή του σε μια τέτοια εκπομπή;
«Μια πολύ ενδιαφέρουσα εµπειρία που δεν θα έχει την ευκαιρία να βρει στη ζωή του πολύ συχνά. Τα παιδιά έµαθαν πολλά πράγµατα επάνω σε ένα χρήσιµο αντικείµενο ακόµη και αν δεν το χρησιµοποιήσουν. Επίσης, πολύ σηµαντικό ήταν το γεγονός ότι όλο αυτό το εξέλαβαν σαν γκουρµέ κατασκήνωση. Εκαναν φίλους, παρέες και κάτι διαφορετικό. Ακόµη και η τηλεοπτική εµπειρία όµως καλή είναι».
– Κίνδυνοι υπήρξαν για τα παιδιά αυτά, δεδομένου ότι εκτίθενται στον τηλεοπτικό φακό;
«Εγώ µίλησα για το κοµµάτι της παραγωγής. Είναι πολύ διαφορετικό αυτό που θα γίνει όταν όλο αυτό προβληθεί. Για µένα είναι δύο πολύ ξεχωριστά πράγµατα. Το κοµµάτι της έκθεσης αφορά αποκλειστικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους και τον τρόπο µε τον οποίο θα το χειριστούν. Είναι θέµα της οικογένειας και αυτό θα έπρεπε να το έχουν ζυγίσει εκ των προτέρων».
– Νιώσατε κάποια στιγμή ότι τα μέσα ενημέρωσης σας καταπίεσαν, εισέβαλαν στην προσωπική σας ζωή;
«Ναι, κάποιες στιγµές συνέβη. Ειδικά όταν δεν είσαι συνηθισµένος σε αυτά που συνήθως γίνονται, σε ξαφνιάζει. ∆ηµοσιεύονται αληθή ή ψευδή πράγµατα µόνο και µόνο για να γίνει ντόρος. Oταν εκτίθεσαι στην τηλεόραση κάποια στιγµή γίνεσαι κι εσύ στόχος. Το θέµα είναι σε τι συχνότητα θα γίνεις. Αν δεν δίνεις ερέθισµα και κοιτάς τη δουλειά σου, κάτι που κάνω κι εγώ, δεν είναι µεγάλη η συχνότητα. Μπορεί αύριο να µου ξαναγράψουν ότι παντρεύοµαι και να νιώσω διαφορετικά. Μέχρι στιγµής δεν έχω επηρεαστεί σε βαθµό να µετανιώσω για τη δουλειά µου στην τηλεόραση».
– Τι σημαίνει για εσάς η μαγειρική;
«Είναι δηµιουργική ενασχόληση. Και µε το να ασχολούµαστε µόνο µε συνταγές δεν της δίνουµε την αξία που πρέπει. Μαγειρική είναι να γνωρίζεις πέντε βασικά πράγµατα και να µπορείς εσύ και οι άνθρωποί σου να παίρνετε χαρά από αυτή τη διαδικασία».
– Γνωρίζετε αν θα προβληθεί το «Master Chef 2» το 2012;
«Ο προγραµµατισµός λέει για το 2012. ∆εν είµαι σε θέση να σας πω. Νοµίζω ότι πλέον στην κατάσταση που ζούµε µπορεί να µην είναι σε θέση να το πουν και οι άνθρωποι του Mega».
– Αυτή η κατάσταση σας έχει επηρεάσει πολύ στη δουλειά σας;
«∆εν υπάρχει επιχείρηση ανεπηρέαστη απ’ όλο αυτό που συµβαίνει. Και στο δικό µου εστιατόριο άλλαξε ο όγκος της δουλειάς, αλλά πιστεύω ότι αν διατηρείς τη σχέση ποιότητας – τιµής διατηρείσαι καλά…».
– Τι ζητάει ο Ελληνας όταν πηγαίνει στο εστιατόριο;
«Να φάει καλά. Αυτό σηκώνει ερωτηµατικό βέβαια. ∆εν είναι τόσο πολύ ανοιχτός, είναι πιο κλασικός και συγκρατηµένος και χρειάζεται εκπαίδευση ως προς τη νοοτροπία για την εστίαση. Είµαστε εγωιστές και πιστεύουµε ότι ως άτοµα και ως λαός είµαστε καλύτεροι από τους άλλους. Αυτό µας χαρακτηρίζει».
– Κρούση για «Master Chef 3» έχει γίνει;
«Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. Και οι συµµετοχές οι δικές µας θα είναι αµφίβολες διότι είναι πολύ κουραστικό πρότζεκτ. Επίσης δεν βλέπω τον τρόπο που κάτι τέτοιο µε την παρούσα κατάσταση να έχει για τρίτη σεζόν κάτι καινούργιο ή διαφορετικό που θα είναι ενδιαφέρον. Θα χρειάζονταν πλουσιοπάροχες ανατροπές και αυτό δεν µπορεί να γίνει κατά τη γνώµη µου».
– Ποια είναι η θέση της ελληνικής κουζίνας διεθνώς;
«Εχει μείνει σχετικά πίσω. Αλλες κουζίνες όπως είναι η ισπανική έχουν κρατήσει το παραδοσιακό και το έχουν εξελίξει. Εμείς δεν το έχουμε καταφέρει αυτό. Και αυτό οφείλεται σε λάθη που έγιναν από όλες τις πλευρές. Γίνονται βήματα προς το καλύτερο αλλά θέλει δουλειά ακόμη».
– Πόσο άλλαξε τη ζωή σας και τη δουλειά σας η ενασχόληση με την τηλεόραση;
«Είναι αναμφισβήτητο ότι μια προβολή σε κάνει γνωστό σε πολύ κόσμο και αυτό έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σου ανοίγουν πιο εύκολα επαγγελματικές πόρτες. Για παράδειγμα, δεν ξέρω αν θα μπορούσα εύκολα να εκδώσω δεύτερο βιβλίο αυτή την περίοδο. Το αν θα μείνουν ανοιχτές οι πόρτες εξαρτάται από τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του καθενός. Το ότι ήρθαν 1.000 άτομα παραπάνω στο μαγαζί μου με βοήθησε η τηλεόραση, το αν θα ξανάρθουν εξαρτάται από μένα και όχι από την τηλεόραση. Αρνητικό είναι το ότι δεν μπορείς να κινηθείς όπως πριν και όπου πας θα έρθουν να σου μιλήσουν κάποιοι άνθρωποι, κάτι που δεν είναι ανά πάσα στιγμή αρεστό».
– Το κοινό που ήρθε στο εστιατόριό σας ήρθε για το φαγητό ή για να συναντήσει εσάς;
«Πιστεύω και για τα δύο. Εξαρτάται από τον άνθρωπο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
