Συνέντευξη Γιώργου Χατζημαρκάκη, ευρωβουλευτή των Γερμανών φιλελεύθερων

Μίλησε τη Πέμπτη 27/10/2011 στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα (καθημερινά 09.00-10.00)

Για το ρόλο που έπαιξαν Γερμανία και Γαλλία στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής:

Και η Γαλλία έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Ο Σαρκοζί έκανε δύο ταξίδια στη Γερμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν. Όμως, πραγματικά η Μέρκελ είχε μια στρατηγική και τακτική και γι’ αυτό ήθελε να περάσει τη διεύρυνση του EFSF, όπως έγινε χθες στη Βουλή ολόκληρη και όχι απλώς την Επιτροπή Οικονομικών της Γερμανικής Βουλής. Πήρε και μια μεγάλη πλειοψηφία και μ’ αυτό το κύρος πήγε στις Βρυξέλλες. Πιστεύω ότι ήταν καλή η προετοιμασία της, αλλά πρέπει τώρα να διαβάσουμε και τις λεπτομέρειες.

Για τα οφέλη που έχει η Ελλάδα από τη συμφωνία:

Το καλό για την Ελλάδα και το ιστορικό – όπως το είπε και ο κ. Παπανδρέου – είναι ότι το χρέος μειώνεται. Είναι καλό από τη μία, αλλά από πού θα βρεθούν τα 30 δις για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας; Εδώ είναι ένας κίνδυνος και πρέπει να διασφαλίσουμε το μηχανισμό βοήθειας, το EFSF, για τη διάσωσή τους.

Για το ενδεχόμενο εποπτείας:

Πιστεύω στη δημοκρατία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολιτικούς που πήραν την ψήφο του λαού και δεν βλέπω δημοκρατικό να υπάρχει σήμερα εποπτεία από έναν ανώνυμο ή έναν τεχνοκράτη στην Ελλάδα. Πρέπει να το δούμε καλά και κάποτε πρέπει να αντιδράσει το δημοκρατικό σύστημα σε μια τέτοια τεχνοκρατική εποπτεία.{{{ audio1 }}}

Για την παρουσία του κ. Ράιχενμπαχ στην Αθήνα:

Πιστεύω ότι κ. Ράιχενμπαχ είναι το κλειδί, διότι έχει την πρόσβαση στα 15 δις ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι έχει κερδίσει κάποιες καρδιές στην Ελλάδα. Τον ξέρω προσωπικά και είναι ο άνθρωπος που προχωρά τα πράγματα με ήπιους τόνους. Τον έχω συναντήσει πολλές φορές και θέλει να φέρει αυτά τα πρώτα 15 δις στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστεί όμως μια αναπτυξιακή τράπεζα. Χωρίς αυτήν – ο κ. Χρυσοχοΐδης επιμένει ότι θα την φτιάξει – θα είναι δύσκολα με το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά και εκεί πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version