Οι τρεις στόχοι του νέου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας

ΤΟΚΙΟ. Τους τρεις στόχους της πολιτικής του ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας λίγο μετά την ορκωμοσία του χθες. Ο 71χρονος Γιασούο Φουκούντα δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλάνισαν την κυβέρνηση του προκατόχου του Σίνζο Αμπε και, βεβαίως, […]

Οι τρεις στόχοι  του νέου  πρωθυπουργού  της Ιαπωνίας

ΤΟΚΙΟ. Τους τρεις στόχους της πολιτικής του ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας λίγο μετά την ορκωμοσία του χθες. Ο 71χρονος Γιασούο Φουκούντα δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά σκάνδαλα που ταλάνισαν την κυβέρνηση του προκατόχου του Σίνζο Αμπε και, βεβαίως, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική και στους πολιτικούς.

Δεν έχει άδικα τη φήμη του μετριοπαθούς ο βετεράνος πολιτικός της Δεξιάς. Γιος πρώην πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτο στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDΡ), ανέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση-σοκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα του εθνικιστή κ. Αμπε.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του και το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε χθες δεν έκρυβαν εκπλήξεις. Ενδεικτικό είναι ότι άλλαξε μόλις δύο υπουργούς. Με την απόφαση για τη διατήρηση της συμμετοχής του Ναυτικού στο Αφγανιστάν ο κ. Φουκούντα «έκλεισε το μάτι» στους μιλιταριστές, σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσει μια «νέα υπερηφάνεια» το ιαπωνικό έθνος.

Εκτιμάται ότι θα παίξει και αυτός το χαρτί του πατριωτισμού. Ο κ. Αμπε μιλούσε συχνά για την ανάγκη να τινάξουν από επάνω τους οι Ιάπωνες την ηττοπάθεια από το μεταπολεμικό καθεστώς που τους επέβαλε η αμερικανική κατοχή μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκάνδαλα
Ως προς τα σκάνδαλα, κυρίως μια τεράστια «τρύπα» στα συνταξιοδοτικά ταμεία, ήταν αναμενόμενη η υπόσχεση για κάθαρση. Η πτώση του προκατόχου του οφείλεται εν πολλοίς σε αυτά.

Τo LDΡ διάλεξε τον κ. Φουκούντα ως «ασφαλή λύση» μετά τις περιπέτειες που έφερε στο κόμμα η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, μέλη της οποίας ενεπλάκησαν σε διάφορα σκάνδαλα.

Ο ίδιος ο κ. Αμπε παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 12 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Εισήχθη μάλιστα στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι. Χθες ζήτησε και δημοσίως συγγνώμη για το «κενό εξουσίας» που δημιούργησε η ξαφνική αποχώρησή του. Παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του και ξαναμπήκε στο νοσοκομείο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version