Οι τελευταίοι των παραγωγών σταφίδας

Οι τελευταίοι των παραγωγών σταφίδας * Βαλσαμικό ξίδι από την εταιρεία Παπαδημητρίου ΧΡ. ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ Οι παλαιοί σταφιδικοί οίκοι της Μεσσηνίας δεν υπάρχουν πια. «Δεν υπάρχει κανείς τους, μείναμε μόνοι μας...» αναφέρει ο κ. Κ. Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδιοκτήτης κατά 50% της μεσσηνιακής εταιρείας τυποποίησης σταφίδας Παπαδημητρίου, το υπόλοιπο 50% της οποίας ανήκει στην

Οι τελευταίοι των παραγωγών σταφίδας

Οι παλαιοί σταφιδικοί οίκοι της Μεσσηνίας δεν υπάρχουν πια. «Δεν υπάρχει κανείς τους, μείναμε μόνοι μας…» αναφέρει ο κ. Κ. Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδιοκτήτης κατά 50% της μεσσηνιακής εταιρείας τυποποίησης σταφίδας Παπαδημητρίου, το υπόλοιπο 50% της οποίας ανήκει στην εισηγμένη στη Σοφοκλέους εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ. Ο πατέρας του είχε αρχίσει να ασχολείται με τη σταφίδα αμέσως μετά τον πόλεμο και σήμερα η εταιρεία διαθέτει τυποποιημένα προϊόντα με το σήμα της, μεταξύ άλλων, στη βρετανική αλυσίδα Tesco. Η Tesco είναι ο μεγαλύτερος βέβαια και όχι ο μοναδικός πελάτης της αλλά για να συνεργασθεί μαζί της η εταιρεία Παπαδημητρίου αναβάθμισε ποιοτικά την παραγωγή της. Ετσι μπόρεσε να αποτελέσει τον προμηθευτή αγγλικών ­ και όχι μόνο ­ εταιρειών παραγωγής αρτοσκευασμάτων και μπισκότων.


«Προσανατολιστήκαμε προς το τμήμα της αγοράς που θέλει πιο ασφαλή προϊόντα και αποκτήσαμε δύσκολους αλλά πιστούς πελάτες» αναφέρει ο κ. Κ. Παπαδημητρίου.


Σε γενικές γραμμές όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τις αγροτικές βιομηχανίες. «Δυστυχώς η Μεσσηνία φθίνει βιομηχανικά» σημειώνει ο συνομιλητής μας εξηγώντας: «Η αγροτική παραγωγή μας ακρίβυνε χωρίς να λάβουμε μέτρα για την παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερη προστιθεμένη αξία που θα πουλήσουμε ακριβότερα. Ποιος μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι υπάρχει και εφαρμόζεται κάποια αγροτική πολιτική; Δεν ξέρει κανείς πού βαδίζει… Ούτε καν βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Ετσι όμως, αφού και οι τιμές που μπορεί να εισπράξει ένας αγρότης δεν είναι δελεαστικές, δεν μπορεί να αναπτυχθεί βιομηχανία».


Προκειμένου να μην εξαρτάται μόνο από τη σταφίδα, στην οποία πάντως εξακολουθεί να «πιστεύει», η Παπαδημητρίου έχει στραφεί από ετών στην παραγωγή και άλλων προϊόντων. Στις δύο μονάδες της στην περιοχή της Θουρίας, που περιλαμβάνουν στεγασμένους χώρους 15.000 τ.μ., παράγει επίσης μουστάρδα, ξίδι και… κάτι που οι υπεύθυνοί της ελπίζουν ότι μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα: βαλσαμικό ξίδι χωρίς προσθήκη χημικών.


Ο όγκος της παραγωγής της εφέτος υπολογίζεται σε 5.000 τόνους σταφίδας, 100 τόνους μουστάρδας και 3.000 τόνους ξιδιού, εκ των οποίων 200 τόνοι βαλσαμικού. Οι πωλήσεις της θα φθάσουν ίσως τα 2,3 δισ. δρχ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version