ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ διαγωνισμού πρόσληψης διεθνούς χρηματοοικονομικού συμβούλου έχει δημοσιεύσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων.
Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα έχουν εγκριθεί οι όροι και οι διαδικασίες πρόσληψης του χρηματοοικονομικού συμβούλου και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα υποβληθούν στις 17 Μαρτίου 1998.
Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα έχει ως αποστολή να συγκεκριμενοποιήσει την πρόβλεψη του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προκειμένου να συμπληρώσει τους πόρους που απαιτούνται για να κατασκευάσει το σύνολο των αξόνων ΠΑΘΕ, Εγνατίας, Τρίπολης – Καλαμάτας, καθώς και άλλων βασικών οδικών αξόνων, θα συνάψει ιδιωτικές συμβάσεις. Η αποστολή του συμβούλου περιλαμβάνει τη μελέτη και υποστήριξη των ελληνικών αρχών για τη διεκπεραίωση του συνόλου των διαδικασιών προετοιμασίας, προκήρυξης και σύναψης των παραχωρητικών και των δανειακών συμβάσεων.
Το γενικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την πρόσληψη του συμβούλου στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 1998 με στόχο την υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης το έτος 2000.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ HYUNDAI
ΑΥΞΗΣΗ πωλήσεων 72% παρουσίασε η εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων Hyundai Hellas Π. & Ρ. Δάβαρη ΑΒΕΕ κατά το 1997 σε σχέση με το 1996, κατακτώντας έτσι την τέταρτη θέση μεταξύ των 41 αντιπροσωπειών αυτοκινήτων της χώρας. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανόδου των πωλήσεων της συνολικής εγχώριας αγοράς ήταν μόλις 12%. Το 1998 η Hyundai Hellas εισέρχεται εδραιωμένη στην πρώτη πεντάδα του πίνακα των εισαγωγέων με ένα νέο μοντέλο, το Atos, που ολοκληρώνει την γκάμα της. Μαζί με τα μοντέλα Accent, Coupe και Lantra απευθύνεται πλέον σε όλες τις κατηγορίες επιβατικών αυτοκινήτων. Επιθετικό «άνοιγμα» των ΕΛΤΑ στην αγορά Συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων για την εφαρμογή νέων κανονισμών
ΤΑ ΕΛΤΑ μπορεί να παραμένουν μαζί με τα ταχυδρομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας τα μοναδικά ταχυδρομεία στην Ευρώπη που είναι ζημιογόνα, αλλά μετά από λίγα χρόνια, ιδιαίτερα αν συνεχισθεί η «άνθηση» των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δεν αποκλείεται οι ζημιές τους να αποτελούν παρελθόν. Με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα προς τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων, παράλληλα με πρωτοβουλίες που θα προσανατολίζουν τον οργανισμό στην αγορά των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών προϊόντων με πληρέστερη εκμετάλλευση του μεγάλου δικτύου που διαθέτει.
Ισως θα αργήσει κάπως η ώρα που θα μπορούμε να αγοράζουμε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, στεγαστικά δάνεια ή ασφαλιστικά πακέτα από τον ταχυδρόμο, αλλά τα ΕΛΤΑ θα αρχίσουν σιγά σιγά να κινούνται δραστήρια και προς αυτή την κατεύθυνση. Το «επιθετικό άνοιγμα» σε νέες αγορές θα συνοδεύσει την εφαρμογή των μέτρων που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή την περασμένη Τρίτη ειδικά για τα ΕΛΤΑ, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Π. Ο. Κυριακόπουλος και άλλα στελέχη του οργανισμού. Εχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο καιρός που τα έσοδα των ΕΛΤΑ προέρχονταν κατά βάση από την παραδοσιακή εσωτερική αλληλογραφία.
Οπως εξηγήθηκε στη σύσκεψη, μόνο το 8% του ετήσιου κύκλου των εργασιών τους ύψους 90 δισ. δρχ., δηλαδή ποσόν 7,5 δισ. δρχ., προέρχεται πλέον από αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, η οικονομική και εμπορική αλληλογραφία που συνδέεται με τις ομαδικές αποστολές και το direct mail αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της και ήδη αποδίδει πάνω από 10 δισ. δρχ., χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα έσοδα ύψους 6 δισ. δρχ. από την κάλυψη αναγκών αποστολής λογαριασμών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και παρά το γεγονός ότι για διάφορους λόγους η δραστηριότητα courier ήταν για χρόνια «περιορισμένη» να αποδίδει περί το 1,5 δισ. δρχ.
Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας courier «Πόρτα – Πόρτα» θα επιχειρηθεί, όπως προαναφέρθηκε, παράλληλα με την επέκταση σε νέους τομείς και νέες δραστηριότητες. Ηδη ο κ. Κυριακόπουλος, που επελέγη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πριν από έξι μήνες μετά από διαγωνισμό, φέρεται να συζητεί με μεγάλη τράπεζα την επίτευξη συμφωνίας για την εξυπηρέτηση μέρους των αναγκών της από το ευρύτατο δίκτυο των ΕΛΤΑ, που αριθμεί περί τα 1.000 καταστήματα ανά την χώρα.
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου η διοίκηση και τα συνδικάτα των ΕΛΤΑ αναμένεται να υπογράψουν δύο νέες συλλογικές συμβάσεις που θα ρυθμίζουν δύο από τα πλέον φλέγοντα σε άλλες ΔΕΚΟ ζητήματα: το ένα αφορά τον κανονισμό για τις μεταθέσεις και το άλλο έχει να κάνει με τη στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών του οργανισμού. Να σημειωθεί εδώ ότι τα ΕΛΤΑ ήδη έχουν αξιοποιήσει την ελεύθερη αγορά για τη στελέχωση ορισμένων Γενικών Διευθύνσεων.
Τα μεγαλύτερα έσοδα των ΕΛΤΑ σήμερα, ανά δραστηριότητα, φαίνεται να προκύπτουν από την απλή αλληλογραφία με το εξωτερικό, αφού αυτή αποδίδει 11 δισ. δρχ., αν και η «ειδική διαχείριση» που αφορά τα συστημένα και τα επείγοντα με προορισμό εντός της χώρας φθάνει τα 10 δισ. δρχ. ενώ η «ειδική διαχείριση» που καλύπτει εκτός της χώρας προορισμούς αποδίδει άλλα 2 δισ. δρχ.
Οι εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων αποτελούν μια άλλη σημαντική δραστηριότητα των ΕΛΤΑ, με απόδοση 3,5 δισ. δρχ., ενώ περί τα 3 δισ. δρχ. είναι το όφελος από τις γνωστές ταχυδρομικές επιταγές. Σε ό,τι αφορά τον μεγαλύτερο πελάτη του οργανισμού, αυτός δεν είναι άλλος από το ΙΚΑ, που διανέμει τις συντάξεις και τα βοηθήματα μέσω των ΕΛΤΑ, με κόστος περί τα 7,3 δισ. δρχ. Προς συνένωση Λουμίδης και Nestle Θα δημιουργηθεί η πρώτη σε πωλήσεις και κέρδη βιομηχανία ειδών διατροφής στην Ελλάδα
ΠΡΟΣ συνένωση βαδίζουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ελβετικού γκρουπ της Nestle στην Ελλάδα. Ο λόγος γίνεται για τις εταιρείες Λουμίδης Τρόφιμα – Ποτά ΑΕ και Βιομηχανία Γάλακτος Nestle ΑΒΕ, από τη συγχώνευση των οποίων αναμένεται να δημιουργηθεί η πρώτη σε πωλήσεις και σε κέρδη ελληνική βιομηχανία ειδών διατροφής.
Με εργοστάσια στο Περιστέρι και στο Κορωπί στον νομό Αττικής, στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο Πλατύ Ημαθίας, οι δύο αυτές θυγατρικές του ελβετικού γκρουπ, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Pierre – Paul Grand, δραστηριοποιούνται βιομηχανικά αλλά και εμπορικά σε μια πλειάδα προϊόντων του κλάδου διατροφής.
Οι συνολικές πωλήσεις τους το 1997 ξεπέρασαν, κατά πληροφορίες, τα 90 δισ. δρχ., ενώ το 1996 η Λουμίδης ΑΕ είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις αξίας 66,9 δισ. δρχ. με κέρδη ύψους 11,6 δισ. δρχ. και η Nestle ΑΒΕ είχε πωλήσεις αξίας 18,3 δισ. δρχ. με κέρδη ύψους 1,5 δισ. δραχμών.
Το ελβετικό γκρουπ υπολογίζει ότι ως το 2000 το 2% των συνολικών πωλήσεών του θα προέρχεται από πωλήσεις των εταιρειών του που εδρεύουν στην Ελλάδα. Η Εθνική απαιτεί 4,1 δισ. από προβληματική Δεν «περπατάει» το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης των Μεταλλείων Βωξίτου Ελευσίνος
Μετ’ εμποδίων φαίνεται ότι θα εξελιχθεί το εγχείρημα του ΟΑΕ να επανιδιωτικοποιήσει τη βωξιτική μεταλλευτική εταιρεία Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος ΑΕ, παρ’ όλο που σε πρώτη φάση εκδήλωσαν θεωρητικό… ενδιαφέρον εξαγοράς αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και δύο εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις.
Οι πολλές, εμφανείς και… αφανείς, «εκκρεμότητες» της εταιρείας με πολλούς, νέους και κυρίως παλαιούς, πιστωτές είτε της ιδίας είτε του πάλαι ποτέ κραταιού Συγκροτήματος Σκαλιστήρη, στο οποίο ανήκε, φαίνεται ότι αποθαρρύνουν μερικούς τουλάχιστον από τους επίδοξους αγοραστές – επενδυτές. Στις «εκκρεμότητες» αυτές, όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνονται απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διεκδικεί από την εταιρεία 4,1 δισ. δρχ., ποσόν που αποτελεί ληξιπρόθεσμα χρέη πρώην συγγενών εταιρειών υπέρ των οποίων οι Βωξίται Ελευσίνος είχαν χορηγήσει στο παρελθόν εγγυήσεις στην Τράπεζα. Ο ΟΑΕ δέχεται προτάσεις λοιπόν από ενδιαφερομένους να θέσει προς πώληση το ενεργητικό, μόνον, της επιχείρησης.
Κατά την οικονομική χρήση 1996 η εταιρεία Βωξίται Ελευσίνος είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών ύψους 970 εκατ. δρχ. με ζημία, τελικά, 664 εκατ. δρχ…
Γνωστά ονόματα στηΝ One Way
Η εμπορική και βιομηχανική εταιρεία Αφοί Φουρλή ΑΕΒΕ, η κατά 51% θυγατρική αυτής εταιρεία εμπορίας Κωτσόβολος ΑΕΒΕ και ο κ. Μ. Ζαχαριάδης, γενικός διευθυντής ως πρόσφατα άλλης ομοειδούς εταιρείας, συμμετέχουν στην εταιρεία One Way Πληροφορική ΑΕΒΕ που αναπτύσσει αλυσίδα καταστημάτων προϊόντων home computing και προϊόντων τηλεπικοινωνιών με το σήμα One Way.
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών Φουρλής κατέχει το 37,5% των μετοχών, ενώ ίσο ποσοστό ανήκει στην εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος και το άλλο 25% ανήκει στην πλευρά του κ. Ζαχαριάδη. Η εταιρεία One Way εξειδικεύεται στην αγορά των προϊόντων πληροφορικής για το σπίτι και των προϊόντων τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της κινητής τηλεφωνίας. Ηδη έχει θέσει σε λειτουργία ένα κατάστημα στην Κηφισιά και εντός των ημερών ανοίγει δύο ακόμη, στην Καλλιθέα και στην Κυψέλη στην Αθήνα, με προοπτική ως τον επόμενο Απρίλιο να έχει θέσει σε λειτουργία άλλα επτά καταστήματα και να έχει δημιουργήσει άλλα πέντε «shop in shop». ΤΟ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μελέτη με θέμα «Το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα» παρουσιάζει αύριο Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αίθουσα Τέχνης και Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Η μελέτη, που εκπόνησαν οι κκ. Ρ. Λούφιρ και Ν. Λεάνδρου, εξετάζει την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές του υπάρχοντος συστήματος και αναλύει εναλλακτικές πολιτικές για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του. Το συγκεκριμένο έργο έγινε με τη χορηγία των εταιρειών Interamerican Ζωής ΑΕ και Commercial Union Ζωής ΑΕ και έχει συνταχθεί και θα κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής παρουσίασης θα μιλήσουν ο κ. Π. Τήνιος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Τρ. Κολλίντζας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, ο κ. Μ. Μωυσής, γενικός διευθυντής της Interamerican Ζωής ΑΕ, κ.ά.
