Θέλοντας να… διαβεβαιώσει τους Βρετανούς πως οι αντλίες νερού στις διαδηλώσεις δεν είναι καθόλου επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα, ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου δηλώνει διαθέσιμος να βρεθεί ο ίδιος απέναντι σε νερό υπό πίεση.

«Μπορώ ήδη να φανταστώ τους υπευθύνους του γραφείου Τύπου μου να τραβούν τα μαλλιά τους. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει» λέει…

Ο ιδιόρρυθμος συντηρητικός δήμαρχος μόλις αγόρασε τρεις αντλίες νερού υπό πίεση για την πόλη του, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους ως μέσο καταστολής δεν επιτρέπεται στη Βρετανία -με εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία.

Μετά τις ταραχές που συγκλόνισαν το Λονδίνο το 2011 τέθηκε από την αστυνομία το θέμα της χρήσης τους από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η άδεια χρήσης τους εξετάζεται αυτή τη στιγμή από την υπουργό Εσωτερικών Τερέσα Μέι.

Όμως ο Μπόρις Τζόνσον δεν περίμενε να επιτραπεί επίσημα από τις αρχές προκειμένου να αποκτήσει τον εξοπλισμό.

Αγόρασε από τη Γερμανία τρεις αντλίες ρίψης νερού υπό πίεση, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εξοικονόμησε 2,4 εκατομμύρια λίρες [σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ] στους κατοίκους του Λονδίνου».

Υπερασπιζόμενος την Τετάρτη την απόφασή του μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LBC, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να αποδείξει» ότι οι αντλίες αυτές «δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής τον ρώτησε εάν δέχεται την πρόκληση να τον καταγράψουν οι κάμερες ενώ θα του ρίχνουν νερό από την αντλία. Αν και στην αρχή δίστασε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «κάνει τίποτα για να το αξίζει αυτό», ο 49χρονος δήμαρχος τελικά αποδέχθηκε την πρόκληση.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι είναι οι δύο πολιτικοί που θεωρούνται ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην προεδρία του συντηρητικού κόμματος στην περίπτωση ήττας στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Κάποιοι εξέλαβαν την απόφαση του δημάρχου του Λονδίνου ως πρόκληση για την αντίπαλό του. «Όχι, όχι, όχι. Προσπαθούμε απλά να εξοικονομήσουμε χρήματα», υπερασπίστηκε τον εαυτό του ο Τζόνσον όταν ο δημοσιογράφος του LBC τον ρώτησε για το θέμα.