Ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ισχυρίστηκε πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν φορτικά από την NSA να κατασκοπεύει ξένους ηγέτες.
Σε ερώτηση του γερουσιαστή απ’ το Μέριλαντ και τέως πρέσβη Τζέιμς Ροσαπέπε «για ποιο λόγο γίνονταν τελικά οι παρακολουθήσεις αυτές;», ο στρατηγός Αλεξάντερ ήταν σαφής: «η υπηρεσία μας συνέλεγε πληροφορίες για ξένους ηγέτες κατόπιν αίτησης των ίδιων των Αμερικανών πρεσβευτών. Οι πρεσβευτές ήθελαν να μάθουν τις «προθέσεις» του κάθε αρχηγού κράτους όταν έπιαναν δουλειά στην πρεσβεία της εκάστοτε χώρας»

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμβαίνει σε ενα ευνομούμενο δημοκρατικό καθεστώς, ο στρατηγός απάντησε «όχι».
Προ ημερών, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο ίδιος είχε αντικρούσει τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών ξένων κρατών υποστηρίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών δημοσιογράφων ότι η NSA παρακολουθούσε εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις είναι εντελώς ψευδείς, διότι τα δεδομένα συλλέγονταν και παρέχονταν στη NSA από ξένους εταίρους».