Ο Νικολά Σαρκοζί προηγείται, με δύο μονάδες διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 22 Απριλίου, αλλά χάνει καθαρά από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, στον δεύτερο γύρο στις 6 Μαΐου, δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos, στη Γαλλία.

Στον πρώτο γύρο, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά για τον δεύτερο δεν υπάρχει αμφιβολία: ο Ολάντ εμφανίζεται βέβαιος νικητής (και) σε αυτή τη σφυγμομέτρηση, η οποία διενεργήθηκε στις 30 και 31 Μαρτίου για λογαριασμό των Le Monde, Radio France et France Televisions.

Είναι η 15η του βαρομέτρου Ipsos-Logica Business Consulting και έγινε δεκτή με διαφορετικό τρόπο από τα επιτελεία των δύο υποψηφίων. Οι μεν λένε ότι όλα είναι ακόμη ανοιχτά, οι δε ότι έχουν κριθεί τα πάντα.

Στον πρώτο γύρο η έκβαση εμφανίζεται αβέβαιη. Από τον Ιανουάριο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Ipsos είχαν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα. Τίποτε δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να ανατρέψει την πρωτιά του Φρανσουά Ολάντ. Δεύτερος ήταν ο Σαρκοζί, πολύ μπροστά από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία βρισκόταν αρκετά μπροστά από τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού.

Μόνο η άνοδος του Ζαν-Λικ Μελενσόν, στα τέλη του Μαρτίου, άλλαξε λίγο την δυναμική: για πρώτη φορά, ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς εκθρόνισε τον Μπαϊρού από την τέταρτη θέση.

Σήμερα, η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Κατ’ αρχάς στην κορυφή. Ο Σαρκοζί, στο 29,5%, με άνοδο δύο μονάδων, και όχι πλέον ο Ολάντ, στο 27,5% με πτώση μισής μονάδας, εμφανίζεται στην πρώτη θέση, στον πρώτο γύρο. Είναι μια πρωτιά στο βαρόμετρο του Ipsos. Αντιθέτως από άλλα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, το Ipsos δεν είχε δείξει ποτέ τον Σαρκοζί να προηγείται του Ολάντ.

Σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2007, ο Σαρκοζί είναι σήμερα μόλις δύο μονάδες κάτω από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει τότε.