Έρευνες διεξάγει το πανεπιστήμιο της Κολονίας στη Γερμανία προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση εκατοντάδων ανθρώπινων μελών που ανακαλύφθηκαν στις υπόγειες αποθήκες της σχολής ανατομίας.

Όπως εκτιμάται τα ανθρώπινα μέλη βρισκόντουσαν εκεί για περισσότερο από μία δεκαετία. Η αποκάλυψη συντάραξε τον γερμανικό ακαδημαϊκό κόσμο, ειδικά μετά τον θάνατο του πρώην επικεφαλής του τμήματος ανατομίας τον περασμένο μήνα, πιθανόν από αυτοκτονία.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, το προσωπικό του πανεπιστημίου ανακάλυψε μία αίθουσα γεμάτη ανθρώπινα μέλη ενηλίκων και πτώματα ζώων, καθώς και πλαστικούς κουβάδες που έφεραν ετικέτες με την ένδειξη «μύτες», «νεογέννητα» και «κεφάλι καρχαρία».

Μεταξύ των μακάβριων ευρημάτων ήταν και 100 πτώματα ανθρώπων που είχαν δωρίσει το σώμα τους στην ιατρική επιστήμη αλλά θα έπρεπε να είχαν ενταφιαστεί εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, ελήφθησαν δείγματα μούχλας από τους τοίχους και τα πτώματα, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι το δωμάτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Άξελ Φράιμουθ, αποκάλεσε την ανακάλυψη «εντελώς απαράδεκτη», ενώ δήλωσε ότι «συγκλόνισε και σόκαρε το πανεπιστήμιο». Επίσης είπε ότι τα πτώματα των ζώων μπορεί να συνδέονται με παλαιότερη συνεργασία του ινστιτούτου και του Ζωολογικού Κήπου της Κολονίας.

Η υπόθεση εξετάζεται από μία ειδική επιτροπή, ενώ ο εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Τον περασμένο μήνα ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής του τμήματος της ανατομίας, Γιούργκεν Κέμπκε, βρέθηκε νεκρός κάτω από μία γέφυρα της Κολονίας.

Η αστυνομία πιθανολογεί ότι αυτομαχαιρώθηκε καθώς δίπλα στο σώμα του ανακαλύφθηκε ένα σημείωμα που έκανε λόγο για «παρατυπίες» στο ινστιτούτο.