ΛΟΝΔΙΝΟ
Ολοένα και περισσότεροι απλοί πολίτες οργανώνονται στη Βρετανία με στόχο να προστατεύσουν τις περιουσίες, τα καταστήματα, τα σπίτια, αλλά και τη ζωή τους μέσα στη δίνη των επεισοδίων που συγκλονίζουν το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας. Οι κάτοικοι της πόλης οπλίζονται με ο, τι μπορούν και προσπαθούν να αποτρέψουν τις λεηλασίες.
Όταν οι πλιατσικολόγοι προσπάθησαν να επιτεθούν στις επιχειρήσεις των Κούρδων και των Τούρκων στις οδούς Στόουκ Νιούινγκτον και Κίνγκλαντς Ρόουντ, οι ιδιοκτήτες τους περίμεναν οπλισμένοι με μαχαίρια. «Ήταν ολόκληρο πλήθος. Βγήκαμε από τα καταστήματά μας, αλλά η αστυνομία μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα. Ούτε όμως η αστυνομία έκανε τίποτα. Καθώς ολοένα και περισσότεροι έρχονταν, αναγκαστήκαμε να τους διώξουμε να τους διώξουμε μόνοι μας. Δεν νομίζω ότι θα ξανάρθουν κατά δω.», λέει ο ιδιοκτήτης καφενείου Γιλμάζ Καραγκιέζ.
Το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι βρέθηκαν να κυνηγούν τους «μπαχαλάκηδες» κατά εκατοντάδες. Οι πολίτες της πόλης, ξένοι και μη οργανώνονται σε κοινότητες και περιπολούν προσπαθώντας να περιφρουρήσουην την τάξη, όπου υπάρχει, και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Δεκάδες άτομα περιφρουρούσαν τον κεντρικό ναό των Σιχ στο Σάουθχολ του δυτικού Λονδίνου.
Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ατόμων που συγκεντρώνονται στις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν φήμες ότι θα δημιουργηθούν πεισόδια με σκοπό να προλάβουν την κατάσταση. Περίπου 200 άτομα περιπολούσαν στο Ελθαμ του νότιο – ανατολικού Λονδίνου με σκοπό να αποτρέψουν τυχόν έκτροπα. «Εδώ είναι εργατική συνοικία λευκών και είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την κοινότητά μας», είπε ένας από αυτούς.
Άλλωστε και οι τρεις άτυχοι ασιάτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Μπίρμινχαμ, ο 21χρονος Χαρούν Τζαχάν, ο 30χρονος Σαζάντ Αλί και ο 31χρονος Αμπντούλ Μουσαβίρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περιφρουρούσαν τη συνοικία τους για να προστατεύσουν τα καταστήματα τους όταν τους παρέσυρε αυτοκίνητο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι πωλήσεις ρόπαλων του μπέιζμπολ και γκλομπ έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα.
Παρά το γεγονός ότι ανακλήθηκαν οι άδειες όλων των αστυνομικών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κλίμα βίας που επικρατεί στους δρόμους, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Στιβ Κάβανο δήλωσε ότι οι πλιατσικολόγοι δεν θα ηττηθούν από τα γκλομπ των αστυνομικών και τα κανόνια νερού, αλλά από τις ίδιες τις κοινότητες. «Βλέπουμε ήδη τις κοινότητες να αντεπιτίθενται. Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Κινδυνεύει η γειτονιά του καθενός.», είπε.