από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Κις με λαχανικά εποχής και πέστο

Κις με λαχανικά εποχής και πέστο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υλικά για 6 άτομα

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
140 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. γιαούρτι, στραγγιστό
1 πρέζα αλάτι
λίγο κρύο νερό (περίπου ½ φλ.)
1 χούφτα ξερά φασόλια, για το ψήσιμο

Για τη γέμιση
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ
2-3 φύλλα δάφνης
100 γρ. μανιτάρια, λευκά, ψιλοκομμένα
1 πράσο, μεγάλο, ψιλοκομμένο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
100 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκετάκια
100 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
1 χούφτα σπανάκι, ψιλοκομμένο

Για το πέστο
100 γρ. κουκουνάρι
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1/4 έ.π. ελαιόλαδο

Εκτελεση

Ζύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το βούτυρο και τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτουμε το αλάτι, το γιαούρτι και σιγά σιγά το νερό χωρίς να σταματήσουμε να τα δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και ελαφρώς σφικτή ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κατόπιν απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χλστ. και την απλώνουμε σε ένα ταψί 20 x 25 εκ.

Καλύπτουμε την επιφάνεια πρώτα με πλαστική μεμβράνη, ρίχνουμε τα φασόλια (ώστε να μη φουσκώσει) και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε τη βάση της τάρτας από τον φούρνο και αφαιρούμε τα φασόλια μαζί με τη μεμβράνη.

Γέμιση:
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τον πελτέ με τα φύλλα δάφνης για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν και εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αδειάζουμε το μείγμα λαχανικών στη βάση της τάρτας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Πέστο: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε για λίγα λεπτά το κουκουνάρι μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Κατόπιν το μεταφέρουμε σε ένα multi και το χτυπάμε μαζί με τον δυόσμο, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και απλώνουμε από πάνω το πέστο για έξτρα άρωμα και γεύση.


Συνταγές περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κις λορέν με μπρόκολο και τυρί 
Βίδες με πέστο μαϊντανού, ντοματίνια και ελιές 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.