Υλικά για 1 τάρτα

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
175 γρ. βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια
15 γρ. αλάτι
1 αβγό

Για τη γέμιση
100 γρ. ζάχαρη
2 ώριμα αχλάδια, σε φέτες 1 εκ.
250 γρ. τυρί μετσοβόνε (καπνιστό τυρί Μετσόβου), σε κυβάκια 1 εκ.
1 κ.γ. σπόροι κύμινου
50 γρ. μαύρες ελιές
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 αβγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Ζύμη:
Σε μια λεκάνη δουλεύουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο, ώστε το μείγμα να γίνει σαν σπασμένος τραχανάς. Προσθέτουμε το αβγό και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε γίνει μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

Γέμιση:
Σε κατσαρολάκι βράζουμε 300 ml νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι. Ρίχνουμε τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σύνθεση: Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα ή σε στρογγυλό τσέρκι. Την τρυπάμε με το πιρούνι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε ομοιόμορφα τα αχλάδια στον πάτο της τάρτας, συνεχίζουμε με το τυρί, τους σπόρους κύμινου και τις ελιές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και το αλατοπίπερο και καλύπτουμε την τάρτα. Πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.