Είναι ιδανική για τις κρύες µέρες του χειµώνα, αλλά και αρκετά πρωτότυπη, ώστε να µην ακούσετε «πάλι κοτόσουπα;».

Υλικά (για 4 άτοµα)

Για τη σούπα

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ξερά κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. πράσα, κοµµένα σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. µαραθόριζα, κοµµένη σε λεπτές φέτες
  • 5 γρ. µαραθόσπορο
  • 300 γρ. πατάτες, καθαρισµένες και κοµµένες σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • 400 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου
  • 100 ml κρέµα γάλακτος
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 90 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. µπριζόλα καπνιστή, κοµµένη σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • 50 γρ. ψωµί του τοστ, κοµµένο σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 200 γρ. πατάτες, κοµµένες σε µικρούς κύβους
  • λίγο µάραθο, ψιλοκοµµένο

Εκτέλεση
Σούπα: Τοποθετούµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα κρεµµύδια, τα πράσα και τη µαραθόριζα, τα αλατίζουµε και τα «ιδρώνουµε» µέχρι να µαλακώσουν καλά. Προσθέτουµε τον µαραθόσπορο και ανακατεύουµε για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουµε τις πατάτες και τον ζωµό, χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατίζουµε τη σούπα και τη σιγοβράζουµε σκεπασµένη, µέχρι να µαλακώσουν όλα τα υλικά. Συµπληρώνουµε µε την κρέµα γάλακτος και µαγειρεύουµε για ακόµη 10 λεπτά. Περνάµε τη σούπα από το µπλέντερ και έπειτα από πολύ ψιλή σήτα. Αν δεν τη σερβίρουµε αµέσως, την κρυώνουµε και τη διατηρούµε στη συντήρηση του ψυγείου.

Γαρνίρισµα: Ζεσταίνουµε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουµε 60 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουµε την µπριζόλα και το ψωµί µέχρι να πάρουν χρώµα και το ψωµί να γίνει τραγανό. Προσθέτουµε το σκόρδο και µόλις µυρίσει αποσύρουµε το µείγµα και το αφήνουµε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε τις πατάτες µέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά, µαλακές στο εσωτερικό τους και να αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα. Ανακατεύουµε τις πατάτες µε το µείγµα της µπριζόλας, αλατίζουµε και προσθέτουµε τον µάραθο. Σερβίρουµε µε τη σούπα.

Tips

  • Προσοχή στο άλεσμα των ζεστών φαγητών. Ξεκινάμε το μπλέντερ από την χαμηλότερη ταχύτητα και αφήνουμε το καπάκι ελαφρώς ανοιχτό, βαστώντας το σφιχτά με μια πετσέτα, ώστε να δραπετεύει ο ατμός.
  • Δεν γεμίζουμε τον κάδο πάνω από τη μέση.