Την Τετάρτη 30 Απριλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση Δραγασάκη, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την απουσία Τσίπρα από το ευρω-ντιμπέιτ.{{{ audio1 }}}

Για την απουσία Τσίπρα από το ευρω-ντιμπέιτ

«Ο κ. Τσίπρας είχε ήδη ένα κανονισμένο πρόγραμμα, όταν ανακοινώθηκε το ντιμπέιτ. Θα συμμετάσχει στο επόμενο. Θεώρησε – και δίκαια – ότι δεν ήταν πρέπον και σκόπιμο να αφήσει τον κόσμο εκεί όπου θα είχε μια ανοιχτή ομιλία, γιατί ο κ. Τσίπρας συζητάει με τον κόσμο, όπως έκανε στη Γαλικία και στην Τσεχία και να αφήσει το ταξίδι αυτό επομένως, για να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ. Βεβαίως (ήταν πιο σημαντικό το ταξίδι), διότι δίνουμε πιο μεγάλη σημασία στην επικοινωνία με τον κόσμο.»

Για την πρόταση Δραγασάκη και την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

«Συζήτησε τη φράση του Ντράγκι «whatever it takes». Τι σημαίνει; Ό,τι χρειαστεί, ακόμη και αν το καταστατικό της ΕΚΤ δεν το επιτρέπει, εμείς θα το κάνουμε, είπε ο Ντράγκι. Και ο Δραγασάκης είπε πως κι εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για όφελος του ελληνικού λαού. Γιατί λοιπόν από αυτό να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να βάλουμε θέμα νομίσματος, όταν εμείς έχουμε πει με κάθε τρόπο ότι θέμα νομίσματος δεν είναι να υποτιμηθεί περισσότερο το εσκούδο από τη δραχμή ή την πεσέτα και τη λιρέτα, όταν ξανά υποτιμάμε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας. Δεν τον θεωρούμε το λαό ως κόστος. Ο εργαζόμενος παράγει τις αξίες. Δεν θεωρούμε ότι με την εσωτερική ή νομισματική υποτίμηση θα έχουμε μια διαφορετική κοινωνία.

Θα θέσουμε το πρόγραμμά μας στο λαό και αυτός θα το ψηφίσει. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν (όσα είναι να γίνουν). Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα θέμα που είναι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Είναι μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα. Για τη χώρα μας, που το χρέος είναι 320 δις, το θέμα είναι μεγάλο και λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί μέρος του και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε στη Γερμανία. Μου λέτε τι θα γίνει αν δεν δεχθούν… Θα ανοίξει το θέμα σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει μια διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι δανειστές και η Ε.Ε., που σας υπενθυμίζω ότι είναι και οι 27 χώρες και όχι μόνο η Γερμανία, να μην δεχθούν μια διαπραγμάτευση. Σας θυμίζω ότι την ίδια στιγμή δίδονται κάποια χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Αυτό γίνεται. Δεν πρόκειται λοιπόν αυτήν την κατάσταση να μην την δεχθούν προς συζήτηση. (Αν δεν δεχθούν) δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Θα καθυστερήσει η συζήτηση. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων. Δεν θα το έλεγα εκβιασμό. Θα κάνουμε μια έντονη, σκληρή διαπραγμάτευση και όχι εκβιασμό. Αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει δεδομένο το τέλος της λιτότητας και δεν θα είναι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού για το πώς θα περάσουν άλλα μέτρα.»

Για το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα

«Κατατέθηκε ένα μεσοπρόθεσμο που είναι η συνέχεια των μνημονίων στις μαζικές απολύσεις κτλ. Σαφέστατα περιλαμβάνει νέα μέτρα, που είναι η μείωση των συντάξεων και εφάπαξ, των μισθών με την κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους που θα συμπιέσει όλους τους μισθούς στα 586 ευρώ. Και το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι μεγάλο, εν όψει των αναδιαρθρώσεων των τραπεζών που γίνονται, διότι αυτό που αναμένουμε εμείς είναι εκεί να γίνουν οι μαζικές απολύσεις. Πηγαίνουμε σε μια συνέχιση της κατάστασης και μια ζοφερή πραγματικότητα που πρέπει να σταματήσουμε. Αυτό λέμε.»

Για το πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

«Θα το αλλάξουμε εμείς και δίνουμε έμφαση σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου, που θα υπηρετεί και θα εξυπηρετεί τις επιστήμες και μέσα από αυτό τις ανάγκες για προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Νομίζω ότι αυτός ο ευτελισμός και ο ανταγωνισμός προς τα κάτω και τα ασαφή κριτήρια έχουν δημιουργήσει παντού βλάβες, όπου έχουν εφαρμοστεί.»