Για τους διορισμούς {{{ moto }}}

Οι διορισμοί θα είναι ελάχιστοι. Μιλάμε για 200 διορισμούς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όταν ξέρουμε ότι μόνο στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν ζητήσει να συνταξιοδοτηθούν 3200 καθηγητές. Και θα έχουμε και 2000 με 2500 χιλιάδες από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Άρα μιλάμε ότι 5500 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα φύγουν και θα προσληφθούν μόνο 200.

Οι ωρομίσθιοι, όπως είπε ο υπουργός, ο αριθμός τους θα είναι ίδιος με πέρυσι. Ως εκ τούτου υπάρχει αυτή η τρύπα των 5000 χιλιάδων εκπαιδευτικών. Νομίζω ότι η απάντηση δεν είναι επαρκής ότι θα πάρουμε συμβασιούχους, αφού ο αριθμός τους θα είναι ίδιος. Μένει να αποδειχτεί το Σεπτέμβρη πως θα γίνει η κατανομή.

Θα κλείσουν σχολεία;

Ο υπουργός δεν μας είπε κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής. Γνωρίζετε ότι, ήδη, έχουν κλείσει 250 σχολεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και περίπου 11000 σχολεία στη Πρωτοβάθμια επί των ημερών της κας Διαμαντοπούλου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μπουν σ’ αυτή την τακτική. Άλλωστε ξεκινάει η σχολική χρονιά κι είναι πολύ δύσκολο να γίνει.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για τα βιβλία

Με τα βιβλία ο υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάντως, μέχρι στιγμής, εμείς στα σχολεία έχουμε παραλάβει το 65% των βιβλίων. Μένει να αποδειχτεί ότι το υπόλοιπο ποσοστό θα φτάσει.

Εγώ πιστεύω ότι έγινε ένα λάθος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Καταργήθηκε ο ΟΕΔΒ. Ήταν ένας οργανισμός που είχε ιστορία, λειτουργούσε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα και είχε υπαλλήλους με τεχνογνωσία Η κα Διαμαντοπούλου θέλησε να τον καταργήσει και παρέδωσε την αρμοδιότητα αυτή σε έναν άλλον οργανισμό που δεν έχει καμιά σχέση με τα βιβλία, αλλά με την πληροφορική. Έχει δοθεί σε ιδιώτες η έκδοση των βιβλίων και μένει να αποδειχτεί αν θα λειτουργήσει το σύστημα.

Για τους μαθητές που θα εγγραφούν φέτος από τα ιδιωτικά σχολεία στα δημόσια

Έχω μια πληροφορία η οποία μιλάει για περίπου δέκα χιλιάδες μαθητές που θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία και θα πάνε στα δημόσια, λόγω της κρίσης.