Για τη διαγραφή του κ. Χατζηγάκη από τη Ν.Δ.:

Ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από το καταστατικό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος διαδικασίες. Ο πρόεδρος, ο κ. Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής έθεσε τον κ. Χατζηγάκη εκτός Κ.Ο. και με μια επιστολή του προς εμένα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, έθετε το ερώτημα της διαγραφής και ανέφερε και τους λόγους. Η Επιτροπή μας έστειλε μια επιστολή στον κ. Χατζηγάκη, ώστε να έρθει και να καταθέσει τις απόψεις του. Εκείνος αρνήθηκε να έλθει και επομένως συνήλθαμε και πήραμε την απόφαση ομόφωνα της διαγραφής του από το κόμμα.{{{ moto }}}

Το έγγραφο που έστειλε ο πρόεδρος ανέφερε τους λόγους που έπρεπε, βάσει του άρθρου 6 του καταστατικού, να διαγραφεί ο κ. Χατζηγάκης. Δηλαδή, τους λόγους τους έκρινε ο πρόεδρος. Εγώ δεν κρίνω δηλώσεις βουλευτών μας και δεν το έκανα ούτε ως γραμματέας της Κ.Ο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, βέβαια, ο πρόεδρος έκρινε ότι η λέξη «σταγονίδια» αναφέρθηκε από το αείμνηστο Αβέρωφ όταν είχε ξεσπάσει το πραξικόπημα του 1975, το λεγόμενο «πραξικόπημα της πιτζάμας», και είχε πει ότι έχουν μείνει ορισμένα χουντικά «σταγονίδια» στο στράτευμα. Αυτό νομίζω ότι κάνει ορισμένους συνειρμούς και έφερε ορισμένα προβλήματα. Εκ των υστέρων όμως και μετά τις εκ των υστέρων καταγγελίες του κ. Χατζηγάκη, εμείς συνήλθαμε την επόμενη μέρα και επομένως είχαμε λάβει γνώση όλων των καταγγελιών που είχε κάνει από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτά αναφέρονταν στον κ. Σαμαρά και ήταν υβριστικά και επομένως έθεσε εαυτόν, με αυτές τις νέες δηλώσεις, εκτός κόμματος.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου και το χρόνο των εκλογών:

Η κυβέρνηση αυτή έχει έναν ειδικό στόχο και σωστά την αναφέρετε ως κυβέρνηση εθνικής αποστολής. Και νομίζω ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος, έχει ενστερνιστεί τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η κυβέρνηση και προσωπικά πιστεύω ότι (έχει αντιληφθεί) και τα χρονικά περιθώρια αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή την ημερομηνία των εκλογών. Γι’ αυτήν την ημερομηνία, θέλω να πω ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν προήλθε από τη συμφωνία μόνον των πολιτικών αρχηγών, αλλά και από τη σύσκεψη εκπροσώπων του ενός κόμματος και του άλλου. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν Βενιζέλος, Σαχινίδης και Ζανιάς που ξέρουν πολύ καλά τις διαδικασίες στην Ε.Ε. και ήξεραν ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και γι’ αυτό συμφωνήθηκε η 19η Φεβρουαρίου.

Για το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την 19η Φεβρουαρίου η ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της:

Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, αν είναι μία ή δύο εβδομάδες αργότερα. Αλλά εμείς είμαστε ανυποχώρητοι για τις 19 Φεβρουαρίου.

Χθες έγιναν διάφορα σχόλια για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό και έχω την αίσθηση ότι η ανάγνωση έγινε για εξωτερική κατανάλωση. Έθετε δηλαδή στους ευρωπαίους τους στόχους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Άλλο βεβαίως οι στόχοι και άλλο οι όροι. Τους όρους πιστεύω ότι θα τους διαπραγματευθεί η νέα κυβέρνηση, η οποία πιστεύω ότι θα έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και επομένως θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να διαπραγματευθεί τους όρους υλοποίησης της συμφωνίας αυτής.

Για τη στάση του κ. Καμμένου και το ενδεχόμενο διαγραφής του από τη Ν.Δ., σε περίπτωση που δεν δώσει, όπως δήλωσε, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

Θα περιμένουμε να γίνει η ψηφοφορία. Το δήλωσε, βέβαια, ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής (ότι θα καταψηφίσει). Στον πρόεδρο χθες, που τον επισκέφθηκε στη Συγγρού, έκανε μια κατηγορηματική δήλωση ότι τον στηρίζει και ότι στηρίζει τη Ν.Δ. και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη και αν τεθεί εκτός Ν.Δ. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί και αν θα έρθει να ψηφίσει. Δεν ξέρω (αν θα έρθει να ψηφίσει). Να γίνει η ψηφοφορία, να δούμε. Δεν έχει γίνει ακόμη η ψηφοφορία.

Όποιος διαφωνεί με μια κορυφαία επιλογή – και η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση – είναι κορυφαία επιλογή ενός κόμματος, νομίζω ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Και η μη παρουσία είναι, νομίζω, και αυτή καταψήφιση.