Καθημερινές δικαστικές ιστορίες παραλογισμού, όπου καταχραστές εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στους χώρους τους σαν να μην συμβαίνει τίποτε, έχοντας την ευθύνη εκπαίδευσης χιλιάδων σπουδαστών. Από την άλλη πλευρά, η Πολιτεία μοιάζει να μη συγκινείται ακόμα και όταν χάνει εκατομμύρια ευρώ από τη μη είσπραξη οφειλομένων.
ΙΕΚ πλαστογραφίας
Τέσσερα χρόνια μετά την έγκληση του ΙΚΑ εναντίον των υπευθύνων του ΙΕΚ και έναν χρόνο μετά το πόρισμα – καταπέλτη της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου, όπου καταγγέλλεται πώς οι υπεύθυνοι του ΙΕΚ, που κατηγορούνται οικογενειακώς, εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά φορολογικά και ασφαλιστικής ενημερότητας και εισέπρατταν επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, τίποτε δεν άλλαξε στον ευαίσθητο αυτόν χώρο, όπου καταφεύγουν χιλιάδες παιδιά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο πόρισμα Παπανδρέου, που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», καταγράφονται ευφάνταστοι τρόποι πλαστογραφίας της ενημερότητας που εμφάνιζαν οι υπεύθυνοι: ανύπαρκτοι υπάλληλοι, πλαστές σφραγίδες και άλλα πολλά. Παράλληλα, η κυρία Παπανδρέου προέτρεπε τους δικαστές που θα αναλάμβαναν την υπόθεση να ψάξουν τυχόν ποινικές ευθύνες και υπαλλήλων του Δημοσίου. Εθετε και ένα ακόμα κρίσιμο θέμα: «Δεν προκύπτει με σαφήνεια σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, ποιες πραγματικά είναι οι οφειλές των επίμαχων επιχειρήσεων, εάν είναι έγκυρες οι ρυθμίσεις κ.λπ.». Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με περιγραφή ενός «οργανωμένου», όπως χαρακτηρίζεται, σχεδίου υποδομής για την πλαστογραφία, το πειστήριο της οποίας βρέθηκε στο γραφείο του ιδιοκτήτη. Για πρώτη φορά η εισαγγελέας περιγράφει και το προφίλ του δράστη λέγοντας:
«Η ως άνω δε περιγραφόμενη ασφαλιστική και φορολογική συμπεριφορά των κατηγορουμένων καταδεικνύει πρόσωπα που δεν έχουν καμία φορολογική συνείδηση, εκδηλώνοντας σαφή έλλειψη σεβασμού προς τους φορολογικούς νόμους του κράτους, αλλά και πρόσωπα που επιδεικνύουν παντελή αδιαφορία για τους ίδιους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους διά της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για την ασφάλιση του προσωπικού τους…».
Παράλληλα από το πόρισμα αποκαλύπτεται ένα άλλο πολύπλοκο δίκτυο οφσόρ εταιρειών, «οι οποίες φαίνεται να χρησιμοποιούνται ως αναγκαίο εργαλείο απόκρυψης των παράνομων εσόδων των δραστών και περαιτέρω εκμετάλλευσής τους στο εξωτερικό» σύμφωνα με την εισαγγελέα. Ειδικότερα, αναφέρεται συγκεκριμένος υπάλληλος κυπριακής τράπεζας, ο κ. Κ., ο οποίος εξυπηρετούσε τον ιδιοκτήτη Σ. Ξυνή και όποτε χρειαζόταν χρήματα του μετέφερε στην Ελλάδα από τις οφσόρ. Και οι καταγγελίες συνεχίζονται: «Η έδρα του ΙΕΚ ήταν στον Πειραιά, παρότι ο όγκος των δρατηριοτήτων του ήταν στην Αθήνα». Σύμφωνα με την εισαγγελέα, «κατά τα καταγγελλόμενα στη ΦΑΕ Πειραιά λειτουργούσε κύκλωμα στο οποίο κεντρικό ρόλο κατείχε η υπάλληλος του ΙΕΚ κυρία Μ., της οποίας ο σύζυγος διατηρεί λογιστικό γραφείο δίπλα στη ΦΑΕ, και προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανομίες, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες».
Υπόθεση Γαβαλά
Τρεις αιτήσεις για αντικατάσταση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του επιχειρηματία κ. Λάκη Γαβαλά απέρριψαν τρία δικαστικά συμβούλια του Εφετείου της Αθήνας. Εκείνος με αιτήσεις του ζητούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό (εντός των χωρών Σένγκεν) και ειδικότερα στο Μιλάνο, το Παρίσι και το Λονδίνο τον Ιούλιο 2014.
Οπως εξηγεί στην αίτησή του, παραχώρησε με ανέκκλητη προσφορά του στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών ένα ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα γραφείων και χώρων επίδειξης έκτασης 13.568 τ.μ. σε οικόπεδο 31.485 τ.μ. στην Παιανία Αττικής. Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Ι. Σγουρός είχε εκδηλώσει τη θέλησή του να δώσει στο υπουργείο Οικονομικών τα χρήματα και να στεγάσει στο κτίριο όλες τις υπηρεσίες τής περιφέρειας. Κανείς από τους αρμοδίους όμως δεν ασχολήθηκε.
Μάλιστα, τα δικαστικά συμβούλια απέρριψαν τις αιτήσεις Γαβαλά για έξοδο από τη χώρα με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει η φυσική του παρουσία για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων του, αφού επίκειται και η εκδίκαση των τεσσάρων υποθέσεών του.
Ο συνήγορος του κ. Γαβαλά, Γιάννης Παγορόπουλος, κάνει λόγο «για πράξη εκδίκησης εναντίον του πελάτη του, ο οποίος σαφώς δεν είναι ύποπτος φυγής και είναι ειλικρινής, αφού έχει ήδη προσφέρει μεγάλο ακίνητο που του ανήκε». Ο ίδιος ο σχεδιαστής δήλωσε στο «Βήμα» ότι απορεί γιατί η Πολιτεία κωφεύει και συνεχίζει να μη συνεργάζεται μαζί του, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ταυτόγχρονα να ικανοποιηθεί πλήρως στα δικαιώματά της.
ΑΙΧΜΕΣ ΤΕΝΤΕ ΚΑΤΑ ΠΑΓΩΝΗ

Στον αέρα η συμφωνία με τη Siemens

Στο «συρτάρι» παραμένει η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens. Ακόμη και η απαίτηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να δοθεί το 1,5 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν λάπτοπ για τους δικαστές δεν έχει μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί. Επιπλέον, παρά τη ρητή δέσμευση της εταιρείας να δώσει τα 2/5 από τα 90 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη φορέων κατά της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατά της διαφθοράς, η νεοσύστατη αρχή υπό τον Ι. Τέντε δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ. Ανάμεσα στα χρήματα που πρέπει να πάρει και ανέρχονται σε 36 εκατ. ευρώ είναι και τα 12,5 εκατ. για αγορά σκάνερ στα τελωνεία, αλλά και τα 4,5 εκατ. που θα δοθούν στην Εισαγγελία, υπό την κυρία Ελένη Ράικου, προκειμένου να υπάρξει υποδομή πληροφορικής, αναγκαία για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει σήμερα επιστολή του κ. Τέντε, συντονιστή για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, η οποία εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών και με την οποία ζητούνταν μέρος του κονδυλίου των 90 εκατ. ευρώ. Παρότι η επιστολή εστάλη πριν από έναν χρόνο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Μάλιστα ο κ. Τέντες διατυπώνει αιχμές και εναντίον της προέδρου της Επιτροπής υλοποίησης της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού κυρίας Παγώνη, αναφέροντας: «Η Επιτροπή δεν φαίνεται να επείγεται, αφού η πρόεδρος εκτιμά ότι ο καθορισμός της διαδικασίας επιλογής και των κριτηρίων θα γίνει εντός των επομένων μηνών, ενώ εκτιμά ότι επί του παρόντος οι προτεραιότητες εστιάζονται μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για την πάταξη της διαφθοράς…». Η επιστολή είναι σοβαρή, αφού εμφανίζει την πρόεδρο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να συντάσσεται πλήρως με τις προτεραιότητες της γερμανικής εταιρείας, η οποία πράγματι από τα 90 εκατ. ευρώ έχει διαθέσει όσα προορίζονταν για υποτροφίες σε φοιτητές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ