από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Τα «προσφυγικά» της Αλεξάνδρας μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ

Ιδιωτικοποιούνται ολυμπιακά ακίνητα, παραλίες και «φιλέτα» στην Πλάκα
Τα «προσφυγικά» της Αλεξάνδρας μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ
Σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του Συγκροτήματος [Πηγή: ΣΑΪΤΑΣ/ΑΠΕ]
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ένα τοπόσημο με βαρύ ιστορικό, κοινωνικό και αρχιτεκτονικό φορτίο, δηλαδή οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχινιά, αλλά και διάφορα «φιλέτα» στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό, συγκαταλέγονται στη νέα «σοδειά» των 168 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στη «Δι@ύγεια», μεταβιβάζονται και περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή 167 μεγάλα, μεσαία και μικρά ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, ενώ μεταφέρεται και το δικαίωμα παραχώρησης του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά.

«Ναυαρχίδα» της Διυπουργικής Επιτροπής είναι η απόφαση για ιδιωτικοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Και αυτό διότι πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα που σηματοδότησε αφενός την «παρθενική» χρήση της πολυκατοικίας για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στη Μεσοπολεμική Ελλάδα των προσφύγων και αφετέρου την πρώτη ενασχόληση των ελλήνων αρχιτεκτόνων με τη λαϊκή κατοικία (Ιωάννης Ντινιακός, Αστικός χώρος και ιστορική μνήμη: Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, Εθνική σχολή Δημόσιας Διοίκησης, 2006).

Από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία

Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις (στο βάθος) από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978), ο οποίος συγκαταλεγόταν στους αρχιτέκτονες του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδας στην Πανεπιστημίου, ενώ είχε θητεύσει στο γραφείο του διάσημου Ελβετού Λε Κορμπυζιέ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι πολυκατοικίες κτίστηκαν την περίοδο 1933-1935, βάσει των σχεδίων των Λάσκαρι και Κυριακού, υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας, για να στεγάσουν ανέστιους και εξαθλιωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες. Στους τοίχους τους σώζονται οι σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944.

Σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του συγκροτήματος. Αν και εκτιμάται ότι το Δημόσιο διαθέτει 177 διαμερίσματα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 137.

Το 2009 το ΤΕΕ και ο Δήμος Αθηναίων είχαν εισηγηθεί από κοινού την ανταλλαγή οικοπέδου του Επιμελητηρίου στα Εξάρχεια με τμήμα των Προσφυγικών για τη στέγαση των γραφείων του φορέα, κάτι που δεν προχώρησε.

Αργότερα προτάθηκε να δημιουργηθούν στο συγκρότημα Μουσείο για τον Ελληνισμό της Ανατολής, Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Ανηλίκων, κοινωνική κατοικία και «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων, καθώς και ξενώνας συνοδών και ασθενών του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Άλλωστε, το 2009 με απόφαση του νυν πρωθυπουργού και τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά επικυρώθηκε απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με την οποία ζητήθηκε να χαρακτηριστεί ως μνημείο ολόκληρο το συγκρότημα λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγε πλήθος φορέων κατά προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό μόνο δύο πολυκατοικιών ως διατηρητέων, σε συνέχεια σχετικού σχεδίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιδίωκε την αξιοποίηση του χώρου. Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΠΟ ήταν η διατήρηση δύο μονάχα πολυκατοικιών και η εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου.

Άλλωστε, το 2007 κάτοικοι των προσφυγικών είχαν κληθεί από την πρώην ΚΕΔ να μεταβιβάσουν στο Δημόσιο τα διαμερίσματα που τους ανήκαν, ειδάλλως θα ξεκινούσαν διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Η κουβέντα για προσφυγικά είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990, το πλάνο της αξιοποίησης και της αύξησης των συντελεστών δόμησης προχώρησε στη συνέχεια και γι' αυτό τον λόγο έγιναν αρκετές απαλλοτριώσεις ούτως ώστε σήμερα το Δημόσιο να βρεθεί με τα τέσσερα πρώτα κτίρια.

Ολυμπιακά Ακίνητα, Ξενία και ΤΑΧΔΙΚ

Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, που είχε απαλλοτριωθεί το 2001 και ανήκει στην ΕΤΑΔ, βαίνει προς ιδιωτικοποίηση. Επίσης, στο Ταμείο περνά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων, που είχε απαλλοτριωθεί το 2000.

Ακόμη, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζεται όχι η κυριότητα, αλλά το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους μέσω σύμβασης της εκμετάλλευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων.

Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το Ξενία του Πλαταμώνα, το οποίο βρίσκεται σε θέση-«φιλέτο», αλλά είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόκειται για ακίνητο επτά στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Φίλιππο Βώκο (1924-2008) και χτίστηκε το 1960.

Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τ.μ. και απαλλοτριώθηκε το 1974, Το δεύτερο βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, έχει έκταση δύο στρεμμάτων και περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΧΔΙΚ μετά τη συγχώνευση του τελευταίου με το Ειδικό Ταμείο Ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου και Φυλακών Σερρών, στο οποίο το είχε πωλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πλάκα, παραλίες και ακίνητα εξωτερικού

Στο Ταμείο περνά προς αξιοποίηση μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής - αποκατάστασης.

Τα άλλα ακίνητα στην Πλάκα βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τ.μ. - απαλλοτριώθηκε το 1960), στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τ.μ. - πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τ.μ. - αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88 στην Αθήνα.

Ακόμη, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα - «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).

Στο μεταξύ, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τ.μ. που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά της μεταβίβασης των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ  
Δήμος Αθηναίων εναντίον ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των προσφυγικών 
 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα | 12/03/2014 19:20
  Μηηηηηηηηηηηη.... Αυτά τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής θέλετε να καταστρέψετε βάρβαροι; Τι τα περάσατε; Για το ξενοδοχείο Ακταίον (στο Φάληρο) ή για τον Πύργο της Μαργαρίτας (Β. Σοφίας και Μεσογείων);
  Μιχάλης
  απάντηση61
   
   
  Θα κάνουμε τα λαμόγια μάγκες και πάλι | 12/03/2014 18:56
  Με δικά μας λεφτά θα κάνουμε τους πενήντα ιδιοκτήτες που έχουν μείνει (γιατί τα υπόλοιπα ανήκουν στο δημόσιο) πλούσιους. Διότι οι κύριοι παλεύουν να παραμείνουν στο δημόσιο και το κράτος να ανακατασκευάσει τα πάντα χωρίς αυτοί να βάλουν φράγκο. Και φυσικά το ρημάδι τους να αποκτήσει αξία με ξένα λεφτά. Γιαυτό σκούζουν να μην πουληθούν γιατί ο ιδιώτης που θα τα πάρει θα ζητήσει να συμμετέχουν στα έξοδα και αυτοί...
  Τέρας
  απάντηση30
   
   
   
  σημερα στο βημα | 12/03/2014 17:21
  εγκριθηκε η παραχωρηση της στοας του ατταλου για μαζωξη μεγαλοβιομηχανων - υπουργος ναυτιλιας "να γινει παραδεισος του γιοτινγκ η ελλαδα". αυτη ειναι η νεα σαμαροκρατια, μετατροπη της χωρας σε παιδικη χαρα πλουσιων. θα σου πετανε πενηνταευρα και θα χορευεις σαν αρκουδα ελληνα, ενω αν τολμησεις να διαμαρτυρηθεις θα σε περιμενουν στη γωνια τα ενστολα του δερνεια, οι αδεκαστοι δικαστες και τα ναζι μαντροσκυλα τους (ανθυποφυρερ κλασι ακουει?) ζητω η αναπτυξη και ο καλαματιανος ηγητορας-κοσμοδρομιο
  aris
  απάντηση414
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τι να νιωσουν οι αιλυναις | 12/03/2014 17:15
  απο αρχιτεκτονικη μπαουχαουζ και καλαισθησια... γκρεμιστε τα και καντε τα γυφτο-μπαροκ καφετεριες που θα παιζουν μονο νοτη και παολα, να'χουν και επιπλεον εσοδα απο προστασια και μαφιοζιλικι τα χρεισα αβγα, τωρα που κοπηκε το κρατικο χρημα...
  zaglos4
  απάντηση610
   
   
  Ξεπούλημα των πάντων | 12/03/2014 10:53
  . Δεν ξέρω αν νομίζει κάποιος ότι ξεπουλώντας τα πάντα θα σωθεί η χώρα , ειδικά τα ακίνητα στην πλάκα ήταν απαλλοτριώσεις που ήταν τα μισά χτισμένα πάνω σε αρχαία και όλα στεγάζουν υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού. Αυριο θα δώσουν και την Δήλο σε αμερικάνικη εταιρία για να την κάνει αρχαιολογικό πάρκο ?Όταν ξεπουλάς τα πάντα δεν βρίσκω λόγο να κολλήσουν κάπου . όσο αφορά τα προσφυγικά , σήμερα κατοικούνται όλα τα προσφυγικά , εκτός από ένα ...από πρόσφυγες .όλοι με τα χαρτιά τους , χτυπημένοι και αυτοί από την κρίση που μαστίζει τους κατοίκους αυτού του τόπου .
  Νίκος, μέλος Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  απάντηση415
   
   
   
  IdiOths | 11/03/2014 23:22
  η ελληνικη σοβιετα στο μεγαλειο της...προτιμα να εχει εστιες μολυνσης και τοξικομανων εκει στα χαμοσπιτα ,να εχει ανεκμεταλευτες παραλιες για να κανει ελευθερα μπανιο η γιαγια και ο παπους και να αφοδευουν τα κοπροσκυλα της πετριοχης ,να εχει αθλια λιμανια μεσα στην βρωμα για να αραζει την σαπιοβαρκα του ο μπαρμα νικος ο ψαρας, παρα να τα δωσει στους ιδιωτες να φερουν κοσμο ,συναλαγμα ,να δουλεψει κοσμος ,να γινουν στολιδι σε ολη την μεσογειο...η χωρα με τους περισοτερους αριστερους σε ολη την ευρωπη ,τους περισοτερους αναχρονιστικους ανθρωπους...,καλη νυχτα ελλαδα
  idioths
  απάντηση169
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τα προσφυγικά δεν είναι μόνο ιστορία | 11/03/2014 22:54
  Στα προσφυγικά, τα οποία οι περισσότεροι μόνο απ' έξω τα έχουν δει, κάποιοι άνθρωποι έχουν φτιάξει μια κοινότητα που υποδέχεται πρόσφυγες, μετανάστες, άνεργους, οικογένειες με παιδιά και τους δίνει στέγη, αξιοπρέπεια και δικαίωμα συμμετοχής σε μαθήματα ελληνικών, σε εργασίες συντήρησης και χίλια δυο άλλα. Ετοιμαστείτε από αύριο να δείτε "ρεπορτάζ" γραμμένα κατευθείαν από τη ΓΑΔΑ για ναρκωτικά, όπλα, γιάφκες, πυρηνικά, τον Μπιν Λάντεν και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Πάντως για την κοινότητα που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι που ζουν εκεί, δεν θα δείτε.
  α.
  απάντηση511
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!!!! | 11/03/2014 20:58
  Κατεδαφίσαμε άρον άρον τα υπέροχα νεοκλασσικά, για να χτίσουμε Πολυκατοικίες χουντίκ ρυθμού (αναρωτιέμαι τότε τί δικαιολογία είχανε). Αφού λοιπόν η Αθήνα απο μία όμορφη πόλη έγινε μία μπετούπολή, κακάσχημη, βρώμικη και ακαλαίσθητη, αποφασίσαμε ότι τα προσφυγικά (τα όποία ούτε αισηθητικά όμορφα είναι, ούτε αρχιτεκτονικά ωραία) θα έπρεπε λέει να είναι διατηρητέα!!! Σε λίγο, η κλασσική πολυκατοικία των Αθηνών, γκρί μπετού και μαυρισμένης πρόσοψης, θα αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομία !!! Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του! Τα 2/3 της Αθήνας χρειάζονται κατεδάφιση, και ξαναχτίσιμο, συμπεριλαμβανομένων και των προσφυγικών.
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση162
   
   
  Έχω ακούσει | 11/03/2014 20:35
  χωρίς να είμαι γνώστης, ότι είναι γνήσιου ρυθμού μπάου-χάουζ. Πάντως αν γκρεμιστούν θα προτιμούσα να γίνει πάρκο και να αναδειχθεί το θαυμάσιο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ που κρύβεται από πίσω.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση140
   
   
  ανευθυνο υπευθυνοι | 11/03/2014 17:53
  Επειδή κανείς από τους ''υπεύθυνους'' τολμά να πάρει οποιαδήποτε απόφαση θα αφήσουν τον χρόνο να λύσει το πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα υποστούν την οπτική ρύπανση μέχρι να γκρεμιστουν από μόνες τους.
  Β Κερκιδης
  απάντηση120
   
   
   
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! | 11/03/2014 17:37
  Πόσα χρόνια πρέπει να μείνουν εκεί τα κουφάρια; Τα περισσότερα είναι ετοιμόροπα. Θα έπρεπε ήδη να έχουν να έχουν γκρεμιστεί.
  Παύλος
  απάντηση4229
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  KOYTOSPIRTA | 11/03/2014 15:13
  AYTA EINAI KTHRIA POY PROSBALOYN THN SIMERINH PERIOXH THS LEOFOROY ALEXANDRAS , DEN MPOROYN NA ANAKAINISTOYN DIOTI STOIXIZOYN PIO POLY AP'OTI NA GINOYN NEA KTHRIA STH THESH TOYS , TELOS DEN EXOYN KAMIA ARXITEKTONIKH EMFANISH H KALYTERA PROSBALOYN THN ARXITEKTONIKH THS XORAS MAS KYTAZONTAS THN AKROPOLH
  andreas
  απάντηση4339
   
   
   
  ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ | 11/03/2014 13:02
  Ξερεε ποσες εργατικες κατοικιες κτιστηκαν σε ολη την χωρα για να στεγασουν αστεγους ???Μηπως πρεπει να κυριχθουν και αυτες "ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ"γιανα θυμομασθε το παρελθον και το παρον τησς Ελλαδος???
  tasos
  απάντηση4134
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το Βατραχονησι,η Μαγκουφανα | 11/03/2014 11:22
  Κοιταζοντας τους "Παρθενωνες"χασαμε αυτα που συνδεουν το χθες και το αυριο.Τα "προσφυγικα"μακρινος ηχος πια για εμας τους συγχρονους Ελληνες χτιστηκαν για να στεγασουν προσφυγες ,Ελληνες ανεστιους σημερα που οι παλιες παραδοσιακες προσφυγικες γειτονιες δεν θυμιζουν σε τιποτε τον λογο που δημιουργηθηκαν ,σημερα που η πολη ειναι μια απεραντη τσιμεντενια αντιπαροχη χρειαζομαστε μικρους οικειους Παρθενωνες που δεν θυμηζουν μονο το "ενδοξο παρελθον"των αλλων....αλλα και τη προσφατη ιστορια μας ακομη και αν ποναει,ακομη και οταν ντρεπομαστε για εκεινη.
  το Χασανι κι ο Ασυρματος...
  απάντηση4120
   
   
   
  Αλλες χωρες κτιζουν καθημερινα "Παρθενωνες | 11/03/2014 09:23
  Οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κτιστηκσν αρον-αρον για καλυψουν τις αμεσες αναγκες στεγασης των προσφυγων χωρις καποια αρχιτεκτονικη και μαλιστα με το σκεπτικο να καλυψουν τις ελαχιστες απαιτησεις στεγασης σε μια δυσκολη εποχη.Απορω ποιοι ειναι αυτοι οι "ΕΙΔΙΚΟΙ"που θεωρουν τα παραλληλεπιπεδα στερεα σχηματα τις κακιας ωρας Αρχιτεκτονικα αριστουργηματα που καποιος θα διεθετε εστω και μερικα λεπτα της ωρας .Αλλες χωρες κτιζουν καθημερινα "Παρθενωνες"και εμεις ασχολουμασθε εαν πρεπει να γκρεμισουμε τα παραπυγματα μιας εποχης ελεος....
  ΤΑΣΟΣ
  απάντηση10050
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-