Ενας 42χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ιδιοκτήτης ίντερνετ – καφέ, συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατηγορούμενος για απάτη μέσω του διαδικτύου.

Ο κατηγορούμενος, με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως «Νιγηριανή Απάτη», προφασιζόμενος ότι συγγενικό του πρόσωπο είναι κληρονόμος μεγάλης περιουσίας στη Νιγηρία, έπειθε χρήστες του διαδικτύου να του καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που θα πολλαπλασίαζαν με την αποδέσμευση της …κληρονομιάς. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένας αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται.

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν 58χρονος υπήκοος Ιταλίας κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε δεχτεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τον 42χρονο, ο οποίος συστηνόταν ως τραπεζικός υπάλληλος στη Νιγηρία, με τα στοιχεία του αλλοδαπού που αναζητείται, και προφασίζονταν ότι συγγενικό του πρόσωπο είχε κληρονομήσει το ποσό των 6.000.000 δολαρίων Η.Π.Α.

Με το πρόσχημα αυτό οι δράστες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τον 58χρονο το χρηματικό ποσό των 2.350 ευρώ, για τη δήθεν κάλυψη δικαστικών εξόδων, εξόδων μεταφοράς των χρημάτων και τη δήθεν αποδέσμευση της κληρονομιάς, ενώ απαιτούσαν συνεχώς την καταβολή και άλλων χρημάτων.

Οι αστυνομικοί προσημείωσαν 400 ευρώ και τα έδωσαν στον 58χρονο, προκειμένου να τα παραδώσει στον δράστη σε ραντεβού που είχαν ορίσει. Όταν εκείνος πήρε τα χρήματα οι αστυνομικοί επενέβησαν και τον συνέλαβαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και το κατάστημα του 42χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, πιστωτικές κάρτες, δύο σφγραγίδες, ένα βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού, ένας σκληρός δίσκος, διάφορες σελίδες τραπεζών για χορήγηση καρτών και μεταφοράς χρημάτων και 2,7 γραμμάρια κάνναβης.

Κατά την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε η μεταφορά χρημάτων σε τουλάχιστον δέκα άτομα (αλλοδαπούς και έλληνες) και εκτιμάται ότι ο δράστης αποτελεί μέλος κυκλώματος, που δρα σε διεθνές επίπεδο, με συνεργούς σε άλλες χώρες με στόχο να αφαιρέσουν χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες του ίντερνετ.

Ο συλληφθείς έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πλαστογραφία πιστοποιητικών και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.