Η διακριτική ενίσχυση της περιφρούρησης των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, αλλά και η ενθάρρυνση μίας πολιτικής έμμεσης αποτροπής φαινομένων βίας και προπηλακισμών δια της ενίσχυσης της εγρήγορσης πολιτών και πολιτικών δυνάμεων, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Ολοι συμφώνησαν ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουν σήμερα είναι ότι «το κράτος δεν φοβάται», αλλά και ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ενάντια στο νόμο.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι δύο υπουργοί Επικρατείας κκ. Γ. Σταυρόπουλος και Π. Καψής, οι συνάδελφοί τους Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης, Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος, Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου και Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε με αφορμή τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών κατά πολιτικών και δημοσίων προσώπων και αντικείμενό της ήταν οι δυνατότητες αντιμετώπισης και αποτροπής φαινομένων παρομοίων εκείνων της 28ης Οκτωβρίου τα οποία μεταξύ των άλλων προκάλεσαν και ραγδαίες πολιτικές αναταραχές και εξελίξεις.

Στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες είχαν βρεθεί και προτάσεις για «αποστείρωση» των παρελάσεων και διεξαγωγή τους με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία ή ακόμη και απουσία πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, τέτοιες σκέψεις δεν προχώρησαν και, αντιθέτως, αποφασίστηκε ότι οι εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης θα πρέπει να δώσουν το παρών και να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για την καλλιέργεια άλλων εντυπώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σημειώθηκε μεταξύ των άλλων: «τα φαινόμενα βίας και ανομίας επιβάλλουν, παράλληλα με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την εγρήγορση του συνόλου της κοινωνίας. Πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ, εκπαιδευτικός κόσμος και κοινωνικοί φορείς πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων αγαθών, καθώς και στην αποτροπή πράξεων που πλήττουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, αποδοκιμάζοντας και απομονώνοντας όσους τις διαπράττουν».