Την αντίθεση τους στις διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ εξέφρασαν χθες σε συνάντηση τους που έγινε στην Αθήνα, τα μέλη των Συλλόγων ΔΕΠ (διδάσκοντες) απο πολλά πανεπιστήμια της χώρας.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση των πανεπιστημιακών, «η συνάντηση προκλήθηκε λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώνεται για τα ελληνικά πανεπιστήμια μετά την ψήφιση του νόμου «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» και της συνεχιζόμενης από την πλευρά της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ) άρνησης αντίδρασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που διαλύουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».

Στην συνάντηση εκφράστηκε ακόμη η πρόθεση των διδασκόντων που συμμετείχαν σ αυτήν «για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ολόκληρη την κοινωνία, για τη μη εφαρμογή του νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησής του.

Οι καθηγητές ΑΕΙ κάλεσαν τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων μην εκδώσουν την ερχόμενη εβδομάδα την διαπιστωτική πράξη για τον ορισμό των οργανωτικών επιτροπών για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.

Κάλεσαν επίσης τους καθηγητές συνολικά να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στις οργανωτικές επιτροπές για την ανάδειξη των μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Εξέφρασαν ακόμη την διαμαρτυρία τους για την νέα μείωση των δημόσιων δαπανών για την πανεπιστήμια.

Πάντως, απαντώντας σε πολλούς καθηγητές, αλλά και φοιτητές που ζητούν ανοικτά ΑΕΙ είπαν ότι «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ‘ανοικτά ή κλειστά πανεπιστήμια’, αλλά συναίνεση ή αντίσταση στην πλήρη κατάρρευση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου που επέρχεται μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου».