Δώδεκα επιβατηγά και εννέα τουριστικά πλοία, που εκτελούν δρομολόγια κυρίως το καλοκαίρι, σταμάτησε το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετά τον εντοπισμό από τις λιμενικές αρχές πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοϊας, με τα οποία τα είχε εφοδιάσει το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

Ο απόπλους απαγορεύθηκε (σε παρένθεση ο λιμένας νηολογίου) στα επιβατηγά – οχηματαγωγά: «Κάπτεν Αριστείδης» (Λευκάδα), «Ελένη» (Κέρκυρα), «Αλέξανδρος Κ II» (Κέρκυρα), «Αγία Ειρήνη» (Ηγουμενίτσα), «Πλατυτέρα των Ουρανών» και «Αγ. Γεώργιος» (Πειραιά), «Εξπρές Σκοπελίτης» (Αμοργός), «Οινούσαι III» και «Νήσος Θήρα» (Χίος).

Αντίθετα ήρθη η απαγόρευση απόπλου για το πλοίο «Mεγανήσι II», το οποίο εκτελεί δρομολόγια στην Λευκάδα.

Παράλληλα το Λιμεναρχείο Κέρκυρας απαγόρευσε επίσης τον απόπλου για το φέρρυ μποτ «Λευκίμμη», που εκτελεί το δρομολόγιο Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας, αλλά και για τα δελφίνια «Ήλιδα ΙΙ» και «Σάντα ΙΙ», τα οποία εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς Παξούς.

Πλαστά πιστοποιητικά εντοπίστηκαν και στα τουριστικά πλοία «Μακεδονία Παλάς» (Λευκάδα), Επτάνησος (Λευκάδα), Σάμος Σταρ και Σάμος Σαν (Σάμος) και Ταξιάρχης (Αγ. Κήρυκος Ικαρία), τα οποία έκαναν τοπικές μονοήμερες εκδρομές.

Επίσης απαγόρευση απόπλου διατάχθηκε για τρία ακόμη τουριστικά σκάφη που εκτελούν ημερήσιες κρουαζιέρες σε Παξούς και Βόρεια Κέρκυρα, τα πλοιάρια «Ιόνιαν Σαν», «Ρένα ΙΙ» και «Τζώρτζια».

Μετά τις απαγορεύσεις έχουν γίνει τροποποιήσεις στα δρομολόγια των φέρι μπόουτ που συνδέουν την Κέρκυρα και την Λευκίμμη με την Ηγουμενίτσα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία για να ενημερώνονται για τις νέες ώρες αναχωρήσεων.