Ξεκίνησε ως αντιγραφή του αγγλικού θεσμού: αντί για την Αστυνομία, αποφασίστηκε να φροντίζουν για την τήρηση της τάξης εντός γηπέδου άνδρες ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι, οι οποίες θα πληρώνονταν από τις ΠΑΕ. Κατέληξε όπως σχεδόν όλα όσα έρχονται ως επιτυχημένα από το εξωτερικό στην Ελλάδα: ουκ ολίγες φορές, άνδρες με πορτοκαλί γιλέκα, ταγμένοι υποτίθεται στην εφαρμογή της τάξης, συμμετέχουν σε επεισόδια- ακόμη και σε ξυλοδαρμούς παικτών, όπως στο ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου κατά την έκθεση της Αστυνομίας «ένας από αυτούς που προπηλάκισαν παίκτες του Παναθηναϊκού φόραγε σήμα σεκιούριτι του Ολυμπιακού»!
«Πολύ λογικά» θα πει όποιος γνωρίζει, καθώς ο λύκος δεν μπορεί να φυλάει τα πρόβατα… Διότι την ασφάλεια των αγώνων αναλαμβάνουν από τις ομάδες μεγάλες και σοβαρές εταιρείες σεκιούριτι, οι οποίες συχνά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αγώνα, δίνουν υπεργολαβίες σε μικρότερες. Στην πορεία όμως αντί για ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες στη φύλαξη των αγώνων συμμετέχουν και έμπειροι…
χούλιγκαν. «Στις θύρες των οργανωμένων δεν μπαίνει απλός σεκιουριτάς.
Από τη μία κανείς δεν είναι τρελός να μπλέξει με τους “κάφρους”, από την άλληείναι απαίτηση των οργανωμένων προς τις ομάδες:“Δεν θα κάνουμε επεισόδια αν οι σεκιούριτι στις θύρες μας είναι δικοί μας”» αποκαλύπτει στο «Βήμα» στέλεχος εταιρείας φύλαξης.
Κάπως έτσι τα πρωτοπαλίκαρα συνδέσμων οπαδών, οι ευνοούμενοι των κε φαλών της εξέδρας ή και οι έμπιστοι παραγόντων ομάδων παίρνουν το πορτοκαλί γιλέκο και τίθενται στην υπηρεσία της… τάξης. «Εκεί είναι οι “τρύπες” της φύλαξης. Αυτοί βάζουν αντικείμενα στις εξέδρες, αυτοί κάνουν τα στραβά μάτια σε όσα περνάνε εντός γηπέδου.Και δεν είναι μόνο φωτοβολίδες ή πέτρες,είναι και πολλά ναρκωτικά» σημειώνει ο ίδιος.
Μετά τον αγώνα οι «χούλιγκαν με τα πορτοκαλί γιλέκα» εισπράττουν το μεροκάματό τους, συνήθως πάνω από 50 ευρώ- ως και 100 ανά αγώνα, ανάλογα με το πόσο… ανοιχτοχέρης είναι ο παράγοντας που αποφασίζει για την πληρωμή της εταιρείας φύλαξης από την ομάδα του, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ποσά που δίνονται σε όσους επιβλέπουν τη θύρα των οργανωμένων. Είναι το νέο «μπαξίσι» των παραγόντων προς ορισμένους οργανωμένους οπαδούς: νόμιμο αλλά διόλου ηθικό…
Δεν λείπουν και τα… τυχερά: «Είναι οργανωμένοι οπαδοί,γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.Μοιραία,έχει παρατηρηθεί σε αγώνεςνα εισπράττουν οι ίδιοι “εισιτήριο” από άλλους οπαδούς,πέντε ή δέκα ευρώ,για να τους αφήνουν να περνούν στο γήπεδο» σημειώνει το στέλεχος της ίδιας εταιρείας. Γιατί τότε οι εταιρείες τούς προσλαμβάνουν; «Διότι πολλές φορές κι εμείς πιεζόμαστε από τους ίδιους τους προέδρους των ομάδων» απαντάει αφοπλιστικά.
Οι υπόλοιποι υπάλληλοι των εταιρειών σεκιούριτι, αυτοί που βρίσκονται εντός αγωνιστικού χώρου ή σε άλλες θύρες, αμείβονται συνήθως με 35-50 ευρώ. Για εργασία με αυτά τα χρήματα η κυρία Ανδρονίκη Τυχηρού έχασε δύο δάχτυλα στο περυσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ… Ηταν ήρεμοι για αρκετό διάστημα και στην εξέδρα τους δεν γίνονταν επεισόδια.Ξαφνικά όμως,μέσα σε έναν μήνα,τρεις φορές έκαναν άνω-κάτω το γήπεδό τους δίχως ιδιαίτερη αφορμή.Καμιά εκατοστή οργανωμένοι οπαδοί σαν να…αφηνίασαν εκείνο τον μήνα.Λίγες ημέρες νωρίτερα το ΔΣ της ΠΑΕ είχε αποφασίσει,μεταξύ άλλων, την περικοπή των εξόδων φύλαξης των αγώνων- άρα και το μεροκάματο ορισμένων εξ αυτών.Το «μήνυμα» ήταν σαφές…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ