Λίγες μόλις ώρες πριν από την εκτόξευση αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή αναχώρηση του διαστημικού λεωφορείου Εndeavour, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε σε δύο θερμαντικά σώματα της βοηθητικής μονάδας ενέργειας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της NASA, το Endeavour δεν θα μεταφέρει το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο (AMS) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πριν από τις 10 Μαΐου. Πρόκειται για ένα όργανο κόστους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο θα μελετήσει την αντιύλη και τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη.

Συγκεκριμένα, θα συνδεθεί στο εξωτερικό μέρος του Σταθμού και θα αναζητήσει ίχνη κοσμικής ακτινοβολίας που αντιστοιχούν στη σκοτεινή ύλη.

Μέχρι στιγμής, τα όργανα παρατήρησης του Σύμπαντος επιτρέπουν την ανίχνευση φωτός. Η κίνηση των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, η οποία θα έδινε πληροφορίες για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, είναι προς το παρόν ανεξερεύνητη χώρα. Επιπλέον η παρατήρηση της κίνησης αυτής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από επίγειους σταθμούς, καθώς η ατμόσφαιρα της Γης μας προστατεύει απότην κοσμική ακτινοβολία. Η σκοτεινή ύλη ωστόσο πιστεύεται πως αντιστοιχεί σε τεράστιο ποσοστό της ύλης του Σύμπαντος, αφού τα άστρα, οι πλανήτες, τα αέρια, η διαστημική σκόνη και τα άλλα παρατηρήσιμα φαινόμενα αντιστοιχούν μόλις στο 10% της ύλης του Σύμπαντος.

Το AMS συναρμολογήθηκε στο CERN και στην κατασκευή του συνεργάστηκαν 600 κορυφαίοι επιστήμονες (μεταξύ αυτών και νομπελίστες) διαφόρων ερευνητικών οργανισμών, φορέων και πανεπιστημίων από 16 χώρες. Είναι από 100 έως 1.000 φορές πιο ευαίσθητο από αντίστοιχα επίγεια όργανα ανίχνευσης σωματιδίων. Το κόστος κατασκευής του ανήλθε στα 2 δις δολάρια.