Η δραστικότητα των φαρμάκων μειώνεται όταν έχει ηλιοφάνεια, συμπεραίνει νέα επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία η επιπλέον βιταμίνη D που παράγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, επιταχύνει τον μεταβολισμό των φαρμάκων από τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 6000 ανθρώπους δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να μειώνουν τη δόση ορισμένων φαρμάκων τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες και αντίστοιχα να την αυξάνουν το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν περίπου τα μισά από τα συνταγογραφημένα φάρμακα αλλά προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αλλάζουν τη δόση τους χωρίς να συμβουλευθούν γιατρό. Εξετάστηκαν 70.000 δείγματα αίματος ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις οργάνων και λάμβαναν κάποιο από τα τρία ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που κυκλοφορούν στη Σουηδία.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα αίματος που ελήφθησαν τον χειμώνα – όταν η ημέρα στη Στοκχόλμη διαρκεί λίγες μόνο ώρες και δεν έχει σχεδόν καθόλου ηλιοφάνεια – με δείγματα που ελήφθησαν το καλοκαίρι. Διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις των φαρμάκων στον οργανισμό διέφεραν ανά εποχή και ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης D – ένα θρεπτικό συστατικό που παράγεται από τον οργανισμό κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής βιταμίνης D παρατηρήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα επίπεδα συγκέντρωσης στον οργανισμό δύο ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ήταν κατά 7% και 17% χαμηλότερα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βιταμίνη D αυξάνει την ποσότητα του ενζύμου CYP3A4, το οποίο παράγεται από το ήπαρ και συμμετέχει στη διαδικασία μεταβολισμού των φαρμάκων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Drug Metabolism and Disposition.