Τα ιχθυέλαια ίσως αποδειχθούν σωτήρια για τους καρκινοπαθείς εφόσον φαίνεται ότι η καθημερινή λήψη τους εμποδίζει την απώλεια βάρους που προκαλεί η χημειοθεραπεία.
Η απώλεια βάρους είναι μια σημαντική παρενέργεια των χημειοθεραπειών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των επιθετικών όγκων. Τα αίτια που την προκαλούν είναι διπλά _ αφ’ ενός η απώλεια της όρεξης εξ αιτίας της θεραπείας και αφ’ ετέρου η απώλεια μυϊκού ιστού εξ αιτίας της ανάπτυξης του όγκου. «Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν άλλες θεραπείες όπως η ακτινοβολία» λέει ο Ρίτσαρντ Μέρφι του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών που διεξήγαν τη σχετική έρευνα.
Δοκιμαστικές μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν δείξει ότι τα ιχθυέλαια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της παρενέργειας. Ωστόσο οι ευρύτερες κλινικές δοκιμές που ακολούθησαν δεν είχαν καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα, ίσως επειδή σε αυτές είχαν μετάσχει ασθενείς με προχωρημένα στάδια καρκίνων, των οποίων η αντιμετώπιση ήταν δύσκολη.
Ο κ. Μέρφι και οι συνεργάτες του διεξήγαν νέες δοκιμές σε ασθενείς στους οποίους είχε διαγνωσθεί πρόσφατα καρκίνος του πνεύμονα. Οι 16 εθελοντές που λάμβαναν καθημερινά 2.2 γραμμάρια ιχθυελαίου διατήρησαν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ενώ οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου, στους οποίους δεν χορηγήθηκε το συμπλήρωμα, έχασαν κατά μέσο όρο 2,3 κιλά κατά την ίδια περίοδο. Ο κ. Μέρφι πιστεύει ότι τα ιχθυέλαια ενδεχομένως εμποδίζουν την απώλεια βάρους μειώνοντας τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλεί την απώλεια μυϊκού ιστού.