Αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η δήλωση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να γίνει δημοψήφισμα για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

«Ο κ.Σπηλιωτόπουλος τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος για ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας. Προστατεύουν το δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε ομάδας ακριβώς απέναντι στη βούληση της εκάστοτε πλειοψηφίας. Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος;» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Για προώθηση ακροδεξιάς ατζέντας κατηγόρησε τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων η ΔΗΜΑΡ.

«Την ώρα που εμβρόντητη και οργισμένη η δημοκρατική κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο υποψήφιος της ΝΔ για το δήμο της Αθήνας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανοίγει την ακροδεξιά ατζέντα συντασσόμενος με όσους θέλουν να μπλοκάρουν την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προσφέρονται για τις προεκλογικές ανάγκες ουδενός».

Η δήλωση Σπηλιωτόπουλου

«Δήλωση υποψήφιου Δημάρχου, Άρη Σπηλιωτόπουλου, για την δήλωση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση του πρώτου για την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων

Αφοσιωμένος στην αυτοδιοικητική μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της Αθήνας και έχοντας καταθέσει την εντολή εκπροσώπησης των συμπολιτών μου στο Κοινοβούλιο, αποφάσισα να σταθώ πάνω και πέρα από κομματικές αντιδικίες.

Όμως, όταν το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια του να στηρίξει την επιλογή του, τον κ. Καμίνη, εμπλέκεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές και διαστρεβλώνει τις απόψεις μου για να δώσει κομματικούς πόντους στον εκλεκτό του, είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω τα αυτονόητα:

Πρώτον: Η θέση μου όχι μόνο για την προστασία των θρησκευτικών αλλά και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστή και η μάχη μου για αυτά πολυετής. Περνάει μέσα από συγκρούσεις με την παράταξη από την οποία προέρχομαι αλλά και με πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικού χαρακτήρα με πολιτικούς άλλων χώρων όπως ο Γ. Παπανδρέου, η Μ. Δαμανάκη, ο Μ. Ανδρουλάκης και άλλοι.

Μαθήματα δημοκρατίας συνεπώς επιστρέφονται πίσω και το τζάμι λάσπη δεν

κρατεί.

Δεύτερον: Το ζήτημα της χωροθέτηση δεν αφορά τα θρησκευτικά θέματα αλλά τα πρακτικά ζητήματα ανέγερσης τεμένους που αφορούν όλους τους πολίτες στα όρια του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

Τρίτον: Τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι συνδεδεμένα με τον συμμετοχικό Δήμο, την Αθήνα που γέννησε την Εκκλησία του Δήμου και την ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών. Ποιος φοβάται και δεν εμπιστεύεται τους πολίτες;

Τέταρτον: Είναι απορροίας άξιον πώς ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου πρότεινε την διενέργεια δημοψηφισμάτων ως πάγια τακτική για όλα, ακόμα και για το ευρώ, ενώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ φοβάται ένα τοπικό δημοψήφισμα!!

Προτείνω το ΠΑΣΟΚ να μην στοχοποιεί την παράταξη «Αθήνα Μπορείς» και να μην κομματικοποιεί την αυτοδιοίκηση. Επίσης, προτείνω περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση των Αθηναίων πολιτών…»