Μετά το «άδοξο» τέλος της συζήτησης που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων και την απόρριψη του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάρος του κ. Ευ. Βενιζέλου, η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προσεχή πολιτική περίοδο, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 25η Μαΐου και τις ευρωεκλογές.
Οπως αρχίζουν μάλιστα να δηλώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας τριπλής κάλπης τον Μάιο αρχίζει να απομακρύνεται και υπό αυτή την έννοια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Η φιλόδοξη πρωτοβουλία για την Εξεταστική δεν είχε τα αποτελέσματα που φιλοδοξούσε να δει η Κουμουνδούρου, καθώς δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως είχε συμβεί με την πρόταση μομφής, η οποία προκάλεσε κάποιους κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Κατόπιν αυτών, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να εμμείνουν στο «όχι σε όλα» όσα προτείνονται από την κυβέρνηση –μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, έστω και αν σε αυτό περιέχονται κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μεγάλη μερίδα οφειλετών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει και αυτό το σχέδιο, με τη λογική ότι ανοίγει η κερκόπορτα για πλειστηριασμούς και εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και κατόπιν αυτού ο κ. Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα βάλουν πλώρη για την ευρωπαϊκή εκστρατεία του προέδρου του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών.
Δυσφορία για τις ημερομηνίες


Σε αυτό το πλαίσιο, ένα στοιχείο έντονου προβληματισμού αρχίζει να διαφαίνεται σε κλειστές συζητήσεις στην Κουμουνδούρου και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και αυτό σχετίζεται με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διαδικασίες που βάσει προγραμματισμού θα ήταν ήδη σε εξέλιξη, έχουν μετατεθεί για το νέο έτος.
Η βασική ανησυχία της Κουμουνδούρου εντοπίζεται στην ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, μία εβδομάδα νωρίτερα από τις ευρωεκλογές.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα μιλούν για «μαγειρέματα» της κυβέρνησης, όμως με τον τρόπο αυτόν εκφράζουν και την αγωνία τους.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που φοβούνται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (και όχι το αντίστροφο, όπως θα επιθυμούσαν) αποτελεί παράμετρο που θα επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, κάτι στο οποίο «ποντάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε περιφέρειες και δήμους όπου η εκλογή θα έχει κριθεί από την πρώτη Κυριακή.
Πέραν αυτού όμως, η διαδικασία επιλογής υποψηφίων τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στοιχεία έντονης εσωκομματικής διαμάχης σε πολλά επίπεδα.
Κατ’ αρχάς, υπάρχει και σε αυτό το πεδίο η υπόγεια αντιπαράθεση της πλειοψηφίας υπό τον κ. Τσίπρα με την Αριστερή Πλατφόρμα. Παρά ταύτα, αυτό δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, καθώς αναμένεται πως σε περιοχές όπου θεωρείται πως έχει περισσότερες δυνάμεις και δυνατότητες συγκράτησης ή αύξησης δυνάμεων η εσωκομματική αντιπολίτευση, μπορεί να υπάρξουν συμβιβασμοί.
Δυστοκία στην Αθήνα


Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όπως φαίνεται στους μεγάλους δήμους ή σε αστικές περιοχές της Β’ Αθηνών, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη δυσκολία να επιλέξει πρόσωπα –για πολλούς λόγους. Ενας από αυτούς σχετίζεται με τον πήχη που έχει τεθεί για είσοδο των υποψηφίων του κόμματος στον δεύτερο γύρο, κάτι που προϋποθέτει συμβιβασμούς και «διευρύνσεις» με στελέχη όχι κατ’ ανάγκη κομματικά.
Αυτό όμως προξενεί ήδη έντονες αντιδράσεις από «παραδοσιακά» τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τις κεντρικές επιλογές, παραμερίζοντας φιλοδοξίες, σκοπιμότητες ή τη λογική ότι έπειτα από πολλά «πέτρινα» χρόνια έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία που φέρνει, όπως θεωρούν, το κόμμα τους στο κατώφλι της εξουσίας…

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 19 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus