Η εξώθηση σε παραίτηση του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Γ. Βερνίκου προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του στο πρακτικό ορκωμοσίας ήταν μόνο μία ένδειξη της «υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης» που, όπως έχει διακηρύξει, θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια σύντομη ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία αναφερόταν ότι η ιδιότητα του μετόχου υπεράκτιας εταιρείας είναι ασυμβίβαστη με την υπουργική θέση, αρκούσε για να οδηγήσει τον κ. Βερνίκο στην έξοδο από την κυβέρνηση, επιτείνοντας έτσι την εικόνα «αρρυθμίας» που εμφανίζει το κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Ο στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να παρακολουθεί και να ελέγχει βήμα προς βήμα τις κινήσεις της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τους λάθος χειρισμούς, αλλά και πιέζοντας μέσω της προώθησης ιδεών και προτάσεων που θα κινούνται στην αντιμνημονιακή ρότα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα παίξουμε στενό μαρκάρισμα» λένε στην Κουμουνδούρου χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτά ειδικό ενδιαφέρον η «σκιώδης κυβέρνηση» την οποία συγκροτεί στην παρούσα φάση ο κ. Αλ. Τσίπρας και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Αν και όπως δηλώνουν στελέχη του κόμματος «εμείς δεν κινούμαστε στη σκιά, αλλά στο φως», θέλοντας να υποδηλώσουν ότι δεν ταιριάζει ο όρος «σκιώδης κυβέρνηση» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό που θα επιδιώξουν είναι να καταστούν στην κυριολεξία… η σκιά των υπουργών και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν «τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και της υποταγής στους δανειστές», για την οποία κατηγορούν ήδη την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να «βομβαρδίζουν» την κυβέρνηση με προτάσεις νόμου στη βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να οικοδομήσουν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό προφίλ για το μέλλον.

Παράλληλα, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την αυξημένη κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουν (71 βουλευτές) και η οποία δίδει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής (απαιτείται το 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 60 υπογραφές). Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι στο άμεσο μέλλον να υποβληθεί σχετική πρόταση για την υπόθεση της Siemens, όχι σε ό,τι αφορά το σκέλος των αδικημάτων που ήδη παραγράφηκαν, αλλά όσον αφορά το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που επετεύχθη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής πλευράς, παρ’ ότι επικυρώθηκε από τη Βουλή. «Εμείς το θέμα θα το ξανανοίξουμε» δηλώνουν κατηγορηματικά στην Κουμουνδούρου, προϊδεάζοντας και για άλλη μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα αφορά τη διερεύνηση των ευθυνών εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Το αντιπολιτευτικό «σχήμα» που έχει επιλεγεί είναι να συγκροτηθούν ευέλικτες θεματικές Επιτροπές Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ανά υπουργείο. Τα μέλη τους θα συμμετέχουν και στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές ώστε να υπάρχει συνάφεια στην άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους και κυρίως «να γίνεται καλά επεξεργασμένη και αποτελεσματική άσκηση αντιπολίτευσης», όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες, ενώ θα οριστούν και συντονιστές αυτών των επιτροπών παρακολούθησης και ελέγχου της πολιτικής της κυβέρνησης ανά υπουργείο, κάτι σαν «σκιώδεις υπουργοί».

Στο πλάι τους θα τοποθετηθούν επιστημονικές ομάδες ειδικών, ενώ σε ενιαία μορφή θα συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία θα τροφοδοτεί με προτάσεις νόμου κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται για να αναλάβουν ρόλο στη «σκιώδη κυβέρνηση» είναι τα εξής:

  • Στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αναμένεται να προστεθούν και τα θέματα Ναυτιλίας με συντονιστή τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του κόμματός του και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Για τα θέματα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προορίζεται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αν. Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, παιδίατρος.
  • Ενα από τα ονόματα που κυκλοφορούν για να παρακολουθεί τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών είναι αυτό της κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία άλλωστε έχει επιφορτιστεί με τον τομέα αυτόν και στο επίπεδο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της οποίας είναι μέλος.
  • Για τα θέματα των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να οριστεί «σκιώδης υπουργός» η προερχόμενη από το ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Σακοράφα, η οποία στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήλθε πρώτη βουλευτής σε σταυρούς πανελλαδικώς.
  • Για τον τομέα του υπουργείου Δικαιοσύνης προορίζεται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, θυγατέρα του πρώην προέδρου του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, δικηγόρος με ιδιαίτερη δραστηριότητα σε θέματα Δικαιωμάτων και Ποινικού Δικαίου.
  • Για τον εξαιρετικά κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επικρατέστερος φέρεται ο κ. Δ. Στρατούλης, νομικός με διδακτορικό στις Εργασιακές Σχέσεις και πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος της ΓΣΕΕ.
  • Για τον ίδιο χώρο ευθύνης του υπουργείου Εργασίας ακούγεται και το όνομα του γνωστού εργατολόγου κ. Αλ. Μητρόπουλου, βουλευτή προερχόμενου από το ΠαΣοΚ, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς τον τομέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο, σύμφωνα με κάποιες πηγές, θα επιθυμούσαν να αναλάβουν οι «πασοκογενείς» σύμμαχοι του κ. Τσίπρα.
  • Για τον τομέα του υπουργείου Υγείας το επικρατέστερο όνομα είναι εκείνο του κ. Μ. Κριτσωτάκη, ο οποίος διαχειρίστηκε τα θέματα αυτά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία του. Οποιος και αν επιλεγεί πάντως θα έχει τη μεγαλύτερη επιστημονική υποστήριξη, καθώς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν 27 γιατροί και φαρμακοποιοί.
  • «Σκιώδης υπουργός» Αγροτικής Ανάπτυξης πιθανολογείται ότι θα είναι η έμπειρη βουλευτής και αρμόδια επί μακρόν στο πλαίσιο της ΚΟ με τα θέματα αυτά κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η οποία διετέλεσε μέλος του Εποπτικού της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.
  • Τον ευαίσθητο χώρο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας αναμένεται να αναλάβει η οικονομολόγος κυρία Ηρώ Διώτη, η οποία έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά ως βουλευτής από το 2009 που εξελέγη για πρώτη φορά.
  • Τέλος, τα κρίσιμα «χαρτοφυλάκια» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων είναι εκείνα που, όπως φαίνεται, θα κλείσουν τελευταία, καθώς είναι πιο περιορισμένα τα περιθώρια επιλογών, αφού ο αδιαμφισβήτητος «τσάρος» επί των Οικονομικών που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ι. Δραγασάκης, ανέλαβε τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και ακόμη δύο αξιόμαχα στελέχη που ασχολούνται με τα οικονομικά-αναπτυξιακά θέματα, οι κκ. Λαφαζάνης και Παπαδημούλης, ανέλαβαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Με τα ως τώρα στοιχεία, ως επικρατέστερος για να αναλάβει «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών φέρεται ο κ. Γ. Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Κρήτη, ενώ στον τομέα της Ανάπτυξης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί, συνεπικουρούμενη και από άλλους, λόγω της ευρύτητας των θεμάτων, η βουλευτής Επικρατείας κυρία Θεανώ Φωτίου, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Επί ποδός πολέμου


Η ομάδα κρούσης του Αλέξη

Από το νέο γραφείο του στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής, το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί όπου προηγουμένως ήταν ο νυν πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται από κοινού με τα κοινοβουλευτικά στελέχη του την «ομάδα κρούσης» που θα αναλάβει το κρίσιμο έργο της δυναμικής αντιπολίτευσης.
Μεταξύ των ανθρώπων που αναλαμβάνουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή είναι ο κ. Ν. Βούτσης, εκ των πλέον έμπειρων στελεχών του κόμματος, ο οποίος αναδείχθηκε Γραμματέας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 71 βουλευτές, ενώ τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ανέλαβαν οι κκ. Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης και Π. Κουρουμπλής. Στη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελέγη ο κ. Κ. Αθανασίου, ο οποίος είναι συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ