«Δεν πρέπει να κλείσουν» ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, μια ημέρα μετά την παραίτηση του υφυπουργού του, κ. Ι. Κουτσούκου, στου οποίου την αρμοδιότητα ενέπιπταν οι δυο φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών προς τους δυο οργανισμούς (φτάνει το 60%) καταβάλλεται από τους ίδιους τους εργαζομένους, ενώ τόνισε ότι με την κατάργησή τους «δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και στο ΙΚΑ», καθώς εισφορές ύψους 350 εκ. ευρώ «καλύπτουν σήμερα το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων», όπως είπε. «Η κατάργησή τους οδηγεί σε απώλεια πόρων από το ΙΚΑ μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων που παρέχουν» (επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια κλπ.), πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Όπως δήλωσε μάλιστα «είναι ανοιχτό αυτό το θέμα» και ανέφερε ότι τις επόμενες 15-20 μέρες που θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα «θα έχουμε την ευκαιρία να το ξαναδούμε».

Κουτρουμάνης: «Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση που είμαι»

Απαντώντας στις βολές του κ. Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε να παραιτηθεί σε ένδειξη αξιοπρέπειας, χαρακτηρίζοντάς τον «υπουργό άνευ αντικειμένου», καθώς «δεν υπάρχει εργασία πια στην Ελλάδα», ο κ. Κουτρουμάνης είπε: «Και εγώ δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση που είμαι. Είμαι υπουργός στην χειρότερη περίοδο της χώρας. Κανένας δεν θα ήθελε να είναι υπουργός Εργασίας τώρα». Ενώ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του πρόσθεσε: «Έχω μάθει από πολύ μικρός να δίνω μάχη και δεν εγκαταλείπω όσο θεωρώ ότι μπορώ να αποτρέψω την επιδείνωση της κατάστασης και όσο μπορώ να κρατήσω όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα».

Όπως τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης «η κυβέρνηση δίνει μάχη καθοριστικής σημασίας ώστε να υπάρξει υλοποίηση της συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης». «Δίνουμε την μάχη με σημαντικά επιχειρήματα στην διαπραγμάτευση, με αξιοπρέπεια, για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά τι θα συμβεί την επόμενη μέρα αν η χώρα χρεοκοπήσει», κατέληξε.

Η τρόικα επεδίωκε μείωση μισθών κατά 40-50%
Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι «κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύεστε». «Εστιαστήκατε στις επικουρικές. Ο λαός καταλαβαίνει, όμως, ότι μειώνοντας τον βασικό μισθό μειώνουμε τους μισθούς -και αυτό θα οδηγήσει και σε μείωση των συντάξεων», του επισήμανε, ενώ ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «ποτέ δεν επικεντρώθηκα στις επικουρικές». Και εξήγησε ότι «στην διαπραγμάτευση, το θέμα δεν ήταν οι επικουρικές συντάξεις που είχαν κλείσει ως θέμα πριν 2-3 μήνες». «Ξεκινήσαμε από το 35% και πήγαμε στο 15%. Η διαπραγμάτευση έγινε για πάρα πολλά θέματα, που ξεκινούν και απ’ τον κατώτερο μισθό και τον 13ο και 14ο», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «καταφέραμε να μην είναι μέσα ο 13ος και 14ος μισθός και να παραμείνουν οι κλαδικές συμβάσεις και η μετενέργεια. Αν δεν το είχαμε καταφέρει, θα είχαμε πολύ μεγάλη μείωση, βίαιη, σε όλους τους μισθούς».

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του ότι στο πακέτο της τρόικας «η μείωση των μισθών έφθανε στο 40% έως το 50%». Επίσης, πρόσθεσε: «Ξεκίνησε επίσης μια διαπραγμάτευση με το θέμα των συντάξεων, όπου υπήρχε στην ατζέντα ένα ποσό 2,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να καλύψουμε με μείωση των συντάξεων. Και φτάσαμε στα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να μην έχουμε απώλειες με μείωση που θα έφτανε στο 10%. Σαφώς υπάρχει μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς, αλλά θα πρέπει να δείτε το αποτέλεσμα σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις».

Τσίπρας: «Θα ξηλώσουμε ένα-ένα τα μέτρα»
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος τις βολές του κ. Κουτσούκου για συγκεκριμένα συμφέροντα που εξυπηρετεί η τρόικα και για εκβιασμούς, είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εργασίας: «Αν δε θέλετε να κατονομάσετε αυτά τα συμφέροντα θα σας τα πω εγώ: είναι η τραπεζοκρατία, είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, είναι οι Έλληνες που σαν άλλοι μαυραγορίτες της κατοχής –συμπατριώτες μας κατά τ’ άλλα– θέλουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στα κοινωνικά ερείπια της χώρας». «Δεν υπάρχει σωτηρία για μία χώρα που περικόπτει το 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από τους εφοπλιστές», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μεγάλο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας». Επίσης, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται «θα μας οδηγήσουν τελικά και στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», ενώ κατέληξε: «Μία δέσμευση μπορώ να δώσω: όχι μόνο δεν θα τηρήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις, που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά θα τα ξηλώσουμε ένα-ένα αυτά τα μέτρα. Θα ξηλώσουμε ένα-ένα τα μέτρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τον ελληνικό λαό, θα ξηλώσουμε ένα-ένα τα μέτρα που έχουν σαν μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων της πλουτοκρατίας».