Ενα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών με ορίζοντα το 2020 προτείνει ο Γκι Φερχόφσταντ για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση. Ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι, αντί για τα εισπρακτικά μέτρα, πρέπει να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας, να μπει ένα τέλος στις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων και να εφαρμοστούν σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Από τη συμφωνία με την Τρόικα που ολοκληρώνεται σήμερα απουσιάζουν οι διαρθρωτικές αλλαγές ενώ περισσεύουν οι αυξήσεις στη φορολογία και οι μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τη Ντόρα Μπακογιάννη στην Αθήνα την Τρίτη. Ο κ. Φερχόφσταντ διευκρίνισε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη για να απελευθερωθούν πόροι για την Ελλάδα σε αυτή την φάση αλλά όχι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Είναι απόλυτη ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πακέτο πολιτικών και οικονομικών διαρθρωτικών αλλαγών για την Ελλάδα ως το 2020. Ως τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο είναι καθήκον μας να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε.
Επέκρινε έντονα την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για τα «ημίμετρα», όπως τα χαρακτήρισε, που έχουν λάβει μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση της ευρωζώνης και τα οποία έχουν στοιχίσει ένα τρισ. ευρώ στους ευρωπαίους φορολογούμενους χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα. Τον ίδιο όρο _ «ημίμετρα» _ χρησιμοποίησε για να επικρίνει και τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν προχωρούν εις βάθος ούτε το άνοιγμα των επαγγελμάτων ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις λόγω των πελατειακών τους σχέσεων.

Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B σε περίπτωση που δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο το νέο μνημόνιο ο κ. Φερχόφσταντ απάντησε ξερά «όχι» ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξαν ότι υπάρχει δυνατότητα οι ιδιωτικοποιήσεις να πραγματοποιηθούν με τιμές που δεν θα είναι εξευτελιστικές.

Για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου σχολίασε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την ευρωζώνη λόγω του φαινομένου ντόμινο, με πρώτη στη σειρά την Πορτογαλία. «Θα ήταν η αρχή του τέλους», είπε.

Η κυρία Μπακογιάννη επέκρινε όσες πολιτικές δυνάμεις κλείνουν το μάτι στη δραχμή, καλώντας τις «να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό» ο οποίος «θα χάσει το 80% των εισοδημάτων του» και να απαντήσουν «πώς θα εισάγει η Ελλάδα ενέργεια, φάρμακα κ.ά. αν επιστρέψει στη δραχμή;».

Σε ερώτηση αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή, η κ. Μπακογιάννη επιφυλάχθηκε να την δει πριν απαντήσει.

Για το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν σαν την κυβέρνηση Μόντι, είχε δηλαδή την ειλικρινή υποστήριξη των κομμάτων που μετέχουν σ’ αυτή, θα μπορούσε να εξαντλήσει την θητεία ως το 2013. Επειδή όμως δεν είναι, η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε πως όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρέπει να εκφραστεί ο λαός.

Για το θέμα των εκλογών, ο κ. Φερχόφσταντ δήλωσε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται πολιτική αλλαγή διότι η παρούσα κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική».