Τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, προτάσσοντας ουσιαστικά τον μεταβατικό χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία κατ’ αυτήν είναι ειδικού σκοπού και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ είναι επιφυλακτική και σε μια νέα σύσκεψη υπό τον κ. Κ. Παπούλια.

«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι δεν αλλάζουν» διέρρεαν αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ., ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνάντησή του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Παράλληλα, με αφορμή τις πληροφορίες, μετά το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον κ. Παπούλια, περί πιθανής νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διευκρινίζουν: «Δεν καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα μιας νέας τέτοιας συνάντησης».

Σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη γραμμή να τονίσει πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού του 2011.

Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής συγκεκριμένη, αν και δεν θα είναι αρνητικός να υπάρξει παράταση ολίγων εβδομάδων, δηλ. δύο με τρεις, αλλά θα επιμείμει πως η κυβέρνησή του, αφού πιστεύει πως θα νικήσει στις εκλογές, θα διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Στο ερώτημα «τι θα πράξει η Ν.Δ. στην πίεση της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων», ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζει πως θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην περικοπή της σπατάλης.

Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υπενθυμίζουν την προ εβδομάδας ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου τόνισε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι προσωρινή και μεταβατική και η μόνη λύση είναι οι εκλογές σε δύο μήνες.

Τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την έναρξη της ομιλίας του, επέλεξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας με έμφαση: «Επιτρέψτε μου μιαν απάντηση στην »προτροπή» που ακούστηκε, να παραταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου… Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα».

Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει διάρκεια ζωής για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους της χώρας.

«Ολα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!» είπε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε πως συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε.

Παράλληλα τα ίδια στελέχη, υπογραμίζουν, ότι με την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρείς μήνες, αλλά τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια.

«Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, όπου τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο. Χωρίς καμιά νομιμοποίηση! Πιστεύει κανείς ότι θα άντεχε μια τέτοια κυβέρνηση; Δεν νομίζω… Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολιτική ακυβερνησία και κοινωνική ένταση! Κι αυτό δεν το θέλει κανείς!» υπογράμμισε πριν από μια εβδομάδα, και από το επιτελείο της Ν.Δ. λένε πως αυτή η φράση ισχύει στο ακέραιο.