Με τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης και βουλευτών συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ή τα μεσάνυχτα.

«Θα στηρίξουμε ολόπλευρα το έργο αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση πολιτικής συνευθύνης που έχει πολύ σοβαρό έργο να επιτελέσει, δηλαδή την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τη διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης και την προώθηση της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.

«Αντιλαμβανόμαστε τη νέα κυβέρνηση ως μια συγκυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο και πλαίσιο ώστε ο πολίτης να αισθανθεί ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική» σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, παρατηρώντας ότι «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή το κομματικό συμφέρον και οι σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν για το συμφέρον του τόπου».

«Στην κορύφωση της κρίσης που η απελθούσα κυβέρνηση προκάλεσε, ο Αντώνης Σαμαράς επέβαλε τον σχηματισμό κυβέρνησης με σκοπό την απεμπλοκή της έκτης δόσης, ακολούθως την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και ακολούθως την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Νίκος Δένδιας.

«Δεν αμνηστεύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά βάζουμε πλάτη για να μην βουλιάξει το πλοίο», είπε και κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος, καθώς αντί για μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περιορισμού του δημόσιου τομέα, επελέγη η μείωση των μισθών και των συντάξεων και ακυρώθηκαν στην πράξη οι βαρύτατες θυσίες των πολιτών».

Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι το κόμμα του περιβάλλει με εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση, διότι η χώρα πρέπει να παραμένει εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι μετά τις 100 ημέρες «χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά, που θα εκπληρώσει το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

«Πρόκειται για μια εχθρική κυβέρνηση στον λαό» δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης, καταγγέλοντας ότι «έπεσαν οι μάσκες για τα αστικά κόμματα του κεφαλαίου» που έφτιαξαν τη νέα κυβέρνηση. «Στη σύμπραξη αυτή μετέχουν ακόμη και ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «έγινε συμμαχία με το ακροδεξιό τμήμα για να διασωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα που θα οδηγήσει την κοινωνία και τον λαό στην κόλαση».

Ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε άμεση την ανάγκη για την ενίσχυση του λαϊκού μετώπου, που θα δυσκολέψει την κυβέρνηση και θα την ανατρέψει επιβάλλοντας εκλογές ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.

«Ο νέος πρωθυπουργός και τα κόμματα που τον στηρίζουν ξεκαθάρισαν ότι θα εφαρμόσουν όλα τα βάρβαρα μέτρα και θα πάρουν και νέα, με στόχο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δηλαδή τη διάσωση των κερδών του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο κ. Παφίλης, για να υπογραμμίσει ότι ο λαός πρέπει να κρατήσει το κεφάλι ψηλά γιατί δεν χρειάζεται ούτε την ΕΕ και το σύστημα της ούτε το ευρώ για να πάρει τον πλούτο στα χέρια του.

«Είναι παρήγορο που επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με κύρος στο εξωτερικό» υπογράμμισε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Κώστας Αϊβαλιώτης και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που και πάλι την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια η Αριστερά».

Τα δύο κόμματα του κατεστημένου της Αριστεράς κρύβονται την ώρα που φλέγεται η ελληνική οικονομία και λαϊκίζουν, είπε ακόμη ο κ. Αϊβαλιώτης και κάλεσε τους βουλευτές της να πουν «γιατί όταν συγκυβερνούσαν με τη Δεξιά μπούκωσαν με τους δικούς τους οπαδούς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους έδιναν συντάξεις από το παράθυρο».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν αισιοδοξία των πολιτικών μετά τη συμφωνία στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου και αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους 25 μήνες και που όπως είπε «έφερε το λαό στη φτώχια και την απόγνωση».

«Η τρικομματική κυβέρνηση επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Ερχεται μετά την ολοφάνερη αποτυχία και κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, για να εφαρμόσει όμως την ίδια αποτυχημένη πολιτική που επέβαλε η τρόϊκα των δανειστών μας» υπογράμμισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης .

Υπογράμμισε ότι αυτή την πολιτική που εξήγγειλε με τις προγραμματικές δηλώσεις του ο κ. Παπαδήμος «την έχει επιβάλει η τρόϊκα των δανειστών, την προσυπέγραψε η τρόϊκα των πολιτικών αρχηγών και θα την εφαρμόσει η κομματική τρόϊκα».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ΛΑΟΣ και 100% μνημόνιο και τρόϊκα», είπε ο κ. Παπαδημούλης εκτιμώντας ότι «πίσω από το σοβαρό τεχνοκρατικό πρόσωπο και τον συγκροτημένο λόγο του νέου πρωθυπουργού βρίσκεται μια πολιτική που τους επόμενους μήνες θα φέρει νέα ύφεση, νέα αύξηση της ανεργίας, νέα συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις»

Το απόγευμα αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε συστράτευση όλων, καθώς διακυβεύεται η θέση της χώρας στo ευρώ.

Περιγράφοντας δε το ρόλο της κυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την προσδοκία, η νέα κυβέρνηση «να μην είναι απλώς μια παρένθεση, αλλά γέφυρα που θα διευκολύνει τη μετάβαση της χώρας στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην αναπτυξιακή πορεία».

Δ. Ρέππας: Προχωρά η εφεδρεία

Ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, στην ομιλία του έκανε γνωστό ότι προωθεί πέντε άμεσα μέτρα για την αλλαγή του κράτους. Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι η εργασιακή εφεδρεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί κανονικά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν εκδοθεί σε χρόνο ρεκόρ οι εγκύκλιοι εφαρμογής και προχωράμε».

«Ψηφίσαμε τις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία», τόνισε ο κ. Ρέππας, «που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των φορέων, την κατάργηση θέσεων και τη μεταφορά προσωπικού εκεί όπου αυτό χρειάζεται για την καλύτερη αξιοποίησή του, αποτελούν ένα σημαντικό άλμα εξορθολογισμού».

Λούκα Κατσέλη: «Ανακούφιση αλλά και δυσπιστία»

Ανάμεικτα συναισθήματα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, σημειώνοντας ωστόσο ότι αποτελεί «αδήριτη ανάγκη να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να βγει η χώρα από την κρίση».

Η κ. Κατσέλη δεν δίστασε πάντως να επισημάνει ότι εκτός από τα «αισθήματα ανακούφισης για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που καλείται να ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους εταίρους μας», υπάρχει και «δυσπιστία για τη σύνθεσή της, καθώς αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από πολιτικούς χώρους με ασύμβατες απόψεις».

Πρόκειται για συγκυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες προσαρμογές πριν και από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Ζήτησε επίσης να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια, χαρακτηρίζοντας ως λάθη τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Μ. Χαρακόπουλος: «Να κρατάμε μικρό καλάθι»

«Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε ως παράκλητος της ελληνικής κοινωνίας και ως το πρόσωπο που θα σώσει τον τόπο από την καταστροφή» σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πάντως πως «ο κ. Παπαδήμος είναι επί του παρόντος το πρόσωπο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών αυτή την ώρα δεν βοηθάει».

«Πώς φτάσαμε, όμως, στη λύση του τραπεζίτη, όπως επιμένουν κάποιοι να τον αποκαλούν;» ρώτησε ο κ. Χαρακόπουλος, σημειώνοντας πως ο κ. Παπαδήμος «είναι λύση ανάγκης ως αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, που προκάλεσε τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ».

Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να μην καλλιεργείται σύγχυση για τη θητεία της νέας κυβέρνησης που πρέπει να λήξει στις 19 Φεβρουαρίου. «Σε κάποιους φαίνεται ότι αυτό δεν αρέσει και ρίχνουν στον Τύπο σενάρια επιμήκυνσης της θητείας της κυβέρνησης» σχολίασε ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι πριν καν δώσει δείγμα γραφής η νέα κυβέρνηση μπήκε ως ερώτημα στις δημοσκοπήσεις η θητεία της. «Μακάρι να πετύχει η κυβέρνηση στους στόχους, αλλά είναι προτιμότερο να κρατούμε μικρό καλάθι» επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι παρά την αναγκαία συνεργασία, οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφονται.