Έναν γιατρό και μάλιστα δημόσιου νοσοκομείου και έναν μεγαλοδικηγόρο εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για «ασυμφωνία» ανάμεσα στις φορολογικές τους δηλώσεις και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά όταν οι δύο αυτοί επαγγελματίες κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως.

Ο ένας, ο γιατρός, είχε δηλώσει 100.000 φορολογητέο εισόδημα, ενώ βρέθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε ένα ποσό πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Ο άλλος, ο δικηγόρος είχε δηλώσει μόλις 17.000 εισόδημα και στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκε 1 εκατ. ευρώ.

Κλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΣΔΟΕ στην οδό Πειραιώς για να δώσουν εξηγήσεις ή μάλλον για να δικαιολογήσουν τα μεγάλα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους. Και οι δύο προσήλθαν ξεχωριστά, αλλά χρησιμοποίησαν το ίδιο «κόλπο» για να δικαιολογήσουν τα χρήματα που είχαν στην τράπεζα. Τι έκαναν;

Παρουσίασαν κερδισμένα δελτία του ΠΡΟΠΟ, χιλιάδες τέτοια δελτία έως και 200 ευρώ το καθένα, λέγοντας ότι τα λεφτά στις τράπεζες προήλθαν από κέρδη του ΠΡΟΠΟ. Προσκόμισαν μάλιστα και βεβαιώσεις από τον ΟΠΑΠ ότι όντως κέρδισαν τα ποσά αυτά, αλλά μάλλον το ΣΔΟΕ δεν τσίμπησε και τώρα άρχισε νέα έρευνα στον ΟΠΑΠ.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ μπήκαν συγκεκριμένα πρακτορεία του ΠΡΟΠΟ από τα οποία οι εν λόγω επαγγελματίες εμφάνιζαν ότι εισέπραξαν τα «κέρδη» τους. Η έρευνα, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται με τη βοήθεια και των διωκτικών αρχών.

Την ίδια ώρα οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν καταθέσει περισσότερες από 300 αιτήσεις σε τράπεζες για να ανοιχθούν οι λογαριασμοί υπόπτων για φοροδιαφυγή κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών. Οι περισσότερες τράπεζες ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ΣΔΟΕ μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από ένα έως και τρεις μήνες, αλλά υπάρχουν τράπεζες που καθυστερούν έως και εννέα μήνες, πράγμα που δυσχεραίνει τον έλεγχο.