Στροφή στην ανάπτυξη με συγκεκριμένο σχέδιο ζήτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου από τους υπουργούς που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει ένα αντίβαρο στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο Πρωθυπουργός θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στον κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με την οποία θα ζητεί να μειωθεί ουσιαστικά η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και όχι μόνο κατά 5% (από 20% στο 15%) που προτείνει η Κομισιόν. Μάλιστα η κυβέρνηση προτίθεται να διαπραγματευτεί την ολική απαλλαγή της χώρας μας από την υποχρέωση καταβολής της εθνικής συμμετοχής για τα επόμενα τρία χρόνια.

Επιπλέον η Ελλάδα διεκδικεί την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση των χρημάτων, κάτι που δεν είναι τόσο απλό καθώς απαιτεί αλλαγή των κοινοτικών κανόνων και αναμονή τουλάχιστον εννέα μηνών προκειμένου να θεσπιστεί το νομικό πλαίσιο. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί μόνο να πιέζει αποφασίστηκε να επαναπροσδιοριστούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με στόχο να αφαιρεθούν από τους καταλόγους του υπουργείου Ανάπτυξης έργα που θεωρούνται «νεκρά» και τα χρήματα που θα αποδεσμευτούν να κατευθυνθούν σε άλλα επιλέξιμα.
Επειτα από τη σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Ραγκούσης και Γ. Κουτρουμάνης, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ιδιαίτερη συνεργασία για τα προγράμματα βοήθειας των αγροτών και ιδίως για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στην άτυπη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής που ακολούθησε ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τα πραγματικά στοιχεία του μεσοπρόθεμσου προγράμματος καθώς, όπως είπε, ακούγονται πολλές υπερβολές από τα Μέσα Ενημέρωσης. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει όλα τα κορυφαία στελέχη να βγουν και να υπερασπιστούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε τόσο στους πολίτες όσο και στους βουλευτές του ΠαΣοΚ επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα και ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση το καθήκον της ώστε να εξασφαλίσει χρόνο για μια καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. «Σας ζητώ να ψηφίσετε όχι ένα νομοσχέδιο αλλά με το χέρι στην καρδιά για την πατρίδα», είπε.
Ο Πρωθυπουργός, χθες, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ ενώ και ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από τη Βουλή προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να έχει σειρά επαφών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ωστόσο στο εσωτερικό της ΚΟ η ένταση παραμένει μεγάλη και εκδηλώνεται με κάθε αφορμή.

Χθες ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος σήκωσε κύματα διαμαρτυρίας με τα όσα είπε για τακς που θα φυλούν τις τράπεζες από τους απελπισμένους πολίτες, περιγράφοντας τις πιθανές συνθήκες χρεοκοπίας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Πρώτος αντέδρασε ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του «να μην εμπλέκουν, έστω και με μορφή δηλώσεων ή αναφορών, τις Ένοπλες Δυνάμεις στην εσωτερική πολιτική και κοινωνική ζωή. Αυτή, η συνήθης, την τελευταία περίοδο, αναφορά στο ρόλο του στρατού για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής φοβάμαι, ότι εξοικειώνει την ελληνική κοινωνία με μια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι ξένη προς την εθνική τους αποστολή».

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ήταν πολύ ενοχλημένοι, ήδη από την παρέμβαση του το βράδυ που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Χθες, αρκετοί έλεγαν ότι στην πρώτη ευκαιρία θα εξέφραζαν τη δυσφορία τους δημοσίως. Δεν πρόλαβαν γιατί το βράδυ την ώρα που ήταν στο βήμα του ομιλητή ο κ. Πάγκαλο και επιχειρούσε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με τις δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα, εξεράγη ο κ. Μ. Ανδρουλάκης. «Σταμάτα! Σταμάτα επιτέλους!», φώναξε από το έδρανο του προς τον αντιπροέδρο.

Επειτα, στο διάδρομο έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, μαζί με άλλους βουλευτές του ΠαΣοΚ όπως η κυρίες Χρύσα Αράπογλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, κα. βλέποντας ενώπιον τους τον γραμματέα της ΚΟ κ. Β. Έξαρχο, του είπε εξοργισμένος: «Διώξτε τον γιατί όσο μιλάει δεν θα ψηφίσει κανένας βουλευτής το μεσοπρόθεσμο!». Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση, τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ.